Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Transformatorhuisje in Amstelveen

Kruitmolen 21
1184 VX, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1918
Architect: J.B van Loghem
Publicatie: 20020930
Rijksmonument ID: 524293

Omschrijving van Transformatorhuisje

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE, ontworpen door architect J.B van Loghem in 1918 voor het P.E.N. (Provinciaal Energieberdijf van Noord-Holland). Het transformatorhuisje, gebouwd in 1918 en verbouwd in 1919, is gesitueerd aan de noordzijde van Kruitmolen (voorheen Ouderkerkerlaan). Volgens aantekeningen op het oorspronkelijke schetsontwerp van Van Loghem had het trafohuisje een bliksemafleider op het dak, een dak met begrind asfalt dakpapier en cementplaten binnen en een oorspronkelijke kleurstelling van het houten fries in oranje en zwart. Op de plaatsen waar aan weerszijden van de stalen toegangsdeur betonnen gevelplaten zijn aangebracht, bevonden zich in oorsprong twee liggende stalen vensters, elk met twaalf ruitjes.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd transformatorhuisje, bestaande uit één bouwlaag onder een gebogen tentdak met dakleer. De lengterichting loopt evenwijdig aan Kruitmolen. De breedte van het trafohuisje is 5.10 m en de diepte is 3.51 m, waarvan ongeveer 65 cm in het water van de sloot staat.

Het pand is opgetrokken boven een plint van bruine baksteen, waarin diverse kleine ontluchtingsroosters zijn aangebracht. Het muurwerk boven de plint is ruw gecementeerd en begrind. De gevel wordt afgesloten door een rondomlopend fries van alternerend bredere en smalle kortere verticale latjes, waarvan de onderzijden zijn afgerond.

De voorgevel (Z) heeft in het midden een stalen deur met daarboven een stalen ontluchtingsrooster. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een betonnen gevelplaat. De hoeken van zowel voor- (Z) als achtergevel (N) hebben naar beneden toe een licht tapstoelopend profiel.

De zijgevels zijn blind en hebben op ooghoogte een siertegel. De rechterzijgevel (O) heeft een siertegel met de afbeelding van een waakhond, de linkerzijgevel (W) heeft een siertegel met de afbeelding van een haan.

Waardering

Het transformatorhuisje is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een transformatorhuisje uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Daarnaast is het object van belang als karakteristiek onderdeel van het oeuvre van architect J.B. van Loghem.

Tags: gebouwen, woonhuizen,transformatorgebouw,nutsbedrijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Transformatorhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!