Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk' in Amstelveen

Amsteldijk Zuid 144
1189 VL, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1875-1899
Publicatie: 20020930
Rijksmonument ID: 524289

Omschrijving van Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk'

Inleiding

TOEGANGSHEK 'VREEDENHOF' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het toegangshek is opgetrokken in eclectische stijl en is geplaatst bij de begraafplaats ten noord-westen van de St. Urbanuskerk en pastorie. De herkomst van het toegangshek is niet met zekerheid bekend. Volgens de overlevering is het hek omstreeks 1900 voor de begraafplaats gemaakt door een locale siersmid.

Omschrijving

Smeedijzeren toegangshek op betonnen voet, gesteund door schragen op betonnen voet. De twee centrale, naar binnen draaiende, gehangen hekken zijn gevat in een omlijsting met vleugels. Het toegangshek heeft naast spijlenhekwerk strakke geometrische vulmotieven, zoals meanders, rechthoeken en enkele krulmotieven. De twee vertikale delen van de omlijsting worden bekroond door smeedijzeren opengewerkte vazen. De boogvormige bekroning vermeldt in krulletters de naam: 'VREEDENHOF'. In het midden zijn kruislings geplaatste aren in krulvormige omlijsting geplaatst.

Waardering

Het toegangshek tot de begraafplaats is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'.

Daarnaast is het toegangshek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam voorbeeld van een laat 19de-eeuws smeedijzeren toegangshek in eclectische stijl.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaatshek,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraaf…
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!