Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek in Amstelveen

Amsteldijk Zuid 23
1184 VC, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1905
Architect: B.J. Ouëndag
Publicatie: 20020930
Rijksmonument ID: 524283
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek

Inleiding

Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag, noordelijke van het complex van drie indentieke blokken van zes geschakelde woningen. De woningen liggen tegen het talud van de zuidelijke Amsteldijk en behoorden functioneel tot de Springstoffenfabriek te Ouderkerk aan de Amstel, die zich op enige honderden meters verder naar het zuiden bevindt. Sinds sluiting van de fabriek is elk van de woningen afzonderlijk verkocht; de woonfunctie bleef behouden.

Omschrijving

Het object bestaat uit zes geschakelde woningen met de nokrichting evenwijdig aan de dijk, noord-zuid gericht. Het blok is op langgerekte rechthoekige plattegrond opgetrokken in grauwe (voet) en rode (overige gevel) baksteen, gemetseld in staand verband. Doordat de woningen tegen het dijktalud zijn geplaatst, wordt de enkele bouwlaag van de voorgevel naar achteren toe uitgebreid met een benedenverdieping. De woningen hebben een doorgaand zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen met gemetselde schoorstenen op de nok.

De voorgevel (oost) is symmetrisch ingedeeld en heeft per woning een deur met hardsteen stoep en een vierruits venster met daaronder een ontluchting van de lagere verdieping. De houten goot wordt gedragen op een baksteen tandlijst. Boven de vensters een dakapel met tympaanbekroning en loodbekleding.

De kopgevels (noord en zuid) met topvenster zijn afgezet met vlechtingen en hebben nokankers.

De symmetrische achtergevel (west) heeft per woning een deur, een laag venster en daarboven een groot vierruits venster en een klein venster. Vlak boven de gootlijst zijn dakkapellen aangebracht als aan de voorzijde.

Waardering

Het object is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Dienstwoningen Amsteldijk-Zuid 23-40.

Daarnaast is het complex van belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse dienstwoningen.

Het complex heeft ensemblewaarde als onderdeel van drie identieke woonblokken en door de functionele relatie tot het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel. Door de ligging aan de Amstel heeft het object beeldbepalende waarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige dienstwoningen springstoffen…
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!