Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schaapskooi in Leusden

Heetvelderweg 7
3832 RV, Leusden (Gemeente Leusden)
Utrecht
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 524227
Type: Boerderij

Omschrijving van Schaapskooi

Inleiding

De SCHAAPSKOOI, evenwijdig aan de Heetvelderweg gelegen op het erf van boerderij Ravensloot, dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De boerderij maakt deel uit van het landgoed Den Treek. Over de rieten dakbedekking is een golfplaten dak aangebracht. De ingangspartij aan de zuidzijde is vernieuwd.

Omschrijving

De evenwijdig aan de weg gelegen schaapskooi heeft een rechthoekige plattegrond en een rieten schilddak met gebroken zijschilden, voorzien van windveren en afgedekt met golfplaten. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen in Vechtformaat (22 x 4 cm), gemetseld in staand verband met vlechtingen en hoekpilasters. De voorgevel (zuidzijde) onder een opgelicht, gebroken, tweedelig dakschild bevat een houten middenpartij met een opgeklampte deur, waarboven een luik is geplaatst binnen een driezijdige geveltopbetimmering van gepotdekselde houten delen.

De achtergevel heeft in het midden een driedelige deurpartij onder een opgelicht en gebroken, driedelig dakschild. De beide zijgevels bevatten twee opgeklampte mestluiken.

De schaapskooi beschikt over de originele sparrenkap met stijlen aan weerszijden van een brede middenbeuk.

Waardering

De schaapskooi is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een schaapskooi uit de tweede helft van de negentiende eeuw en als uitdrukking van een functie in relatie met de ontwikkeling van de schapenhouderij in de negentiende eeuw. Tevens is de schaapskooi van landschappelijke waarde vanwege de ligging aan de Heetvelderweg, een van de belangrijke toegangswegen binnen het landgoed Den Treek.

Tags: agrarische gebouwen,schaapskooi,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schaapskooi
location_on Monumenten Kaart rond Leusden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt