Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhofkapel met interieur in Melick

Kerkberg 10
6074 AB, Melick (Gemeente Roerdalen)
Limburg
Bouwjaar: 1867
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 524085
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kerkhofkapel met interieur

Inleiding

Neo-gotische KERKHOFKAPEL aan de rand van het kerkhof te Melick, gemeente Roerdalen, boven op de Kerkberg.

De kapel maakte oorspronkelijk als de middelste van drie straalkapellen deel uit van de parochiekerk van Melick, die boven op de Kerkberg gelegen was. De neo-gotische kerk werd gebouwd door meestermetselaar Martinus Pollard uit Maasniel, naar een ontwerp van architect dr. P.J.H. Cuypers. Op 9 april 1867 legde pastoor H. Peys de eerste steen van de nieuwe parochiekerk, die de oude bouwvallige kerk moest vervangen. Op 14 oktober 1884 werd de kerk ingewijd door Mgr. Paredis, bisschop van Roermond.

Op 9 februari 1945 bliezen de terugtrekkende Duitse bezetters de toren van de kerk op. Door een veel te zware springlading werd de gehele kerk verwoest. De middelste van de drie straalkapellen bleef echter behouden en werd als kerkhofkapel in gebruik genomen.

Omschrijving

De KERKHOFKAPEL heeft een zeshoekige plattegrond in een bouwlaag onder een ingesnoerd tentdak met een bitumen dekking. Op het dak staat een ijzeren kruis. De kapel is opgetrokken in baksteen.

Het metselwerk is in staand verband uitgevoerd. Drie van de zes gevels zijn gecementeerd. Aan de achterzijde bevindt zich in een nis een gevelsteen ter herinnering aan de inwijding van de kerk in 1884. Op de hoeken van de gevelvlakken bevindt zich steeds een tweeledige steunbeer met twee natuurstenen afdeklijsten. De kapel heeft in haar gehele omtrek zowel een risalende plint met natuurstenen afdeklijst/regenlijst als een horizontale natuursteenband, die eveneens als regenlijst dienst doet. Onder de dakrand loopt een band van natuursteen die tevens het dak ondersteunt. De gevelopeningen zijn spitsboogvormig en hebben dorpels en treden van natuursteen. De vensters hebben gele glas-in-lood ramen. De spitsboogvormige entree is tweevoudig getrapt. Bij de entree resteren bovendien aan iedere kant natuurstenen basementen, die als dragers en verbindigen met de vroegere kerk dienst deden. Deze basementen komen eveneens terug bij de voorste steunberen.

Voor de kapel zijn twee heiligenbeelden geplaatst die uit de oude kerk zijn overgebleven, namelijk St. Apollonia en St. Paulus.

In het INTERIEUR het kapelplafond met ribgewelven. De ribben rusten op pilasters in de zijwanden. Op deze pilasters rusten ook de zes spitsbogen die zich in de wanden van de kapel bevinden.

De wanden zijn gepleisterd. Het houten altaar met houten tabernakel en kruis zijn tegen de achterwand in een spitsboog geplaatst. In de twee resterende gevelvlakken treffen we twee lege nissen met daaronder twee grafzerken aan.

Waardering

De architectuur-historische waarden van de kerkhofkapel op de Kerkberg worden bepaald door het bijzondere belang van de kapel voor de geschiedenis van de architectuur en door de eigen, bijzondere plaats binnen het oeuvre van architect dr. P.J.H. Cuypers. Het object kent verder een bijzondere - decoratieve - vormgeving en samenhang van exterieur en interieur. De kapel bezit cultuur-historische waarde als uitdrukking van de emancipatie van de Rooms-Katholieke geloofsbeleving in Limburg.

De kapel is een relict, herinnert in die vorm aan de Tweede Wereldoorlog en heeft in zowel materiƫle als symbolische zin historische betekenis. Het object maakt een gave indruk en is gelegen binnen een ensemble: het kerkhof te Melick, gemeente Roerdalen. De kapel is van zeldzame waarde gezien het aantal kerkhofkapellen dat nog resteert in de provincie Limburg. De kapel is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische en cultuur-historische waarden, de ensemblewaarde, de hoge gaafheid en de zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,grafkapel(f),kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhofkapel met interieur
location_on Monumenten Kaart rond Melick

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt