Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat K53 in Venray

Merseloseweg Bij 1s-Kazk53
5800 AA, Venray (Gemeente Venray)
Limburg
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 524053

Omschrijving van Kazemat K53

Inleiding.

Ten noorden van kazemat K52 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K53, daterende uit 1939-1940. De wal ter plaatse is minder afgegraven dan elders in de stelling.

Omschrijving.

De kazemat heeft door de naoorlogse herverkaveling van het oostelijk gelegen voorterrein van het kanaal geen historisch-ruimtelijke relatie meer met dit open terrein. De kazemat is gaaf en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. De dichtgemaakte ingang aan de keelzijde is weer open. Aan de frontzijde zijn de (gedeeltelijk afgezaagde) profieldragers voor de plankiers aan de frontzijde duidelijk aanwezig. Deze plankiers (niet meer aanwezig) vormde het inspectiepad langs de stelling. Voor een uitgebreide beschrijving van het type kazemat verwijzen we naar de complexomschrijving (Peel-Raamstelling gemeente Venray, nummer: 568400).

Waardering.

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat K53
location_on Monumenten Kaart rond Venray

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt