Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ombouw in Venray

star star star star (1)
St. Annalaan 1
5804 AJ, Venray (Gemeente Venray)
Limburg
Bouwjaar: 1930-1935
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 524021
Type: Overig

Omschrijving van Ombouw

Inleiding.

OMBOUW van een verder verdwenen draaimolen aan de noordwestzijde van de speelweide van het St. Annagesticht. De draaimolen is vermoedelijk tegelijkertijd met de naastgelegen muziektent gebouwd omstreeks 1930-1935.

Omschrijving.

De ombouw van de verdwenen draaimolen is opgebouwd op een centraliserend veelhoekig basement. Eenvoudige ijzeren buiskolommen dragen een spant waarover een tentdak ligt dat wordt bekroond door een piron. De constructie bestaat uit radiaal gerichte geklonken vakwerkspanten opgebouwd uit hoekpofielen, waarbij de onder- en bovenrand van de spanten de daklijn volgen. De kolommen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een soort sierspantjes van geknipt plaatijzer in geometrische, Art-Deco-achtige motieven. De draaimolenombouw is dichtgezet met groengeschilderde verticale houten delen.

Waardering.

De ombouw van de verdwenen draaimolen op de speelweide van het St. Annagesticht is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als functioneel en verfraaiend onderdeel van het terrein van het St. Annagesticht, met een voor de jaren dertig van de twintigste eeuw kenmerkende ornamentiek. Het bouwwerk heeft hoge ensemblewaarden in samenhang met de nabijgelegen muziektent door de situering, de bestemming en de overeenkomsten in detaillering.

Tags: losse objecten, ed.,speelobject,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ombouw
location_on Monumenten Kaart rond Venray

Recensies (1)
    Ombouw Ombouw
    St. Annalaan 1, Venray, Limburg, NL
  • star star star star
    4
    De ombouw dateert van 1926. In dat jaar liet Moeder Marie, de Overste van Sint Anna, op de feestweide een muziekkiosk bouwen en een carrousel plaatsen met ombouw. De carrousel werd tijdens de oorlogsdagen 1944 zwaar beschadigd en werd naderhand afgebroken en verkocht. De ombouw bleef gehandhaafd. Het bouwjaar is dus niet 1930-1835, maar 1926.
In de buurt