Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Muziektent in Venray

star star star star (1)
St. Annalaan 1
5804 AJ, Venray (Gemeente Venray)
Limburg
Bouwjaar: 1930-1935
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 524020
Type: Gebouw

Omschrijving van Muziektent

Inleiding.

MUZIEKTENT gesitueerd aan de noordzijde van de speelweide van het St. Annagesticht. De muziektent is vermoedelijk tegelijkertijd met de naastgelegen draaimolen omstreeks 1930-1935 gebouwd.

Omschrijving.

Achthoekige muziektent op een in baksteen in kruisverband gemetseld basement, voorzien van aangemetselde plantenbakken langs de zijden. De tent is aan de zuidzijde toegankelijk via een uit vijf treden bestaande, sierlijk uitzwenkende bakstenen trap.

De muziektent wordt afgesloten door een tentdak bekroond door een piron en gedragen door acht eenvoudige ronde ijzeren kolommen die op gemetselde pijlertjes staan. Het overstekende dak heeft een omlopende mastgoot. De constructie bestaat uit radiaal gerichte spanten die vastzitten aan de kolommen. Deze onderranden en de bovenranden van deze geklonken vakwerkspanten volgen de daklijn. Het vakwek bestaat uit verticalen en kruisende diagonalen. De spanten zijn in de top verbonden aan een houten hangstijl, waartegen ook trekstaven vanaf elk spant aansluiten. Het plafond is met smalle schrootjes betimmerd. Aan het plafond hingen oorspronkelijk vier lampen, waarvan er thans nog drie aanwezig zijn. De kolommen worden aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een soort sierspantjes van geknipt plaatijzer in geometrische motieven. Vijf zijden tussen de kolommen zijn dichtgezet met verticale kraalschoten. De twee zijden aan weerszijden van de trap zijn met nieuwe hekwerken gesloten.

Oorspronkelijk was de vloer van het podium bekleed met witte en rode keramische tegels. Deze betegeling is verwijderd. Op enkele steunbeertjes tegen de onderbouw van de tent bevinden zich nog wel resten van een afdekking in rode tegels.

Waardering.

De muziektent op de speelweide van het St. Annagesticht is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als functioneel en verfraaiend onderdeel van het terrein van het St. Annagesticht. Het betreft een typologisch goed voorbeeld van een muziektent uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, met een kenmerkende ornamentiek. De muziektent heeft hoge ensemblewaarden in samenhang met de nabijgelegen draaimolen-ombouw, door de situering, de bestemming en de overeenkomsten in detaillering.

Tags: openbare gebouwen,muziektent,welzijn, kunst en cultuur,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Muziektent
location_on Monumenten Kaart rond Venray

Recensies (1)
    Muziektent Muziektent
    St. Annalaan 1, Venray, Limburg, NL
  • star star star star
    5
    In 1926 liet Moeder Marie, de Overste van Sint Anna, een muziekkiosk bouwen met er naast een carrousel met ombouw. Het bouwjaar is dus niet 1930-1935, maar 1926.
In de buurt