Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klein Boeyen in Putten

Beulekampersteeg 43
3882 LJ, Putten (Gemeente Putten)
Gelderland
Bouwjaar: 1860
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523953
Type: Boerderij

Omschrijving van Klein Boeyen

SCHUUR van één bouwlaag hoog, afgedekt door een wolfdak dat deels is belegd met riet en deels is voorzien van rode Hollandse pannen. Op de nok liggen rode vorsten. In de schilden zijn in het riet ventilatiegaten aangebracht. De wanden zijn opgebouwd in horizontale, gepotdekselde houten delen op een in baksteen uitgevoerde plint. De VOORGEVEL bezit een dubbele houten deur en rechts ervan een houten loopdeur. De LINKER ZIJGEVEL is blind, evenals de RECHTER ZIJGEVEL en de ACHTERGEVEL. Het INTERIEUR heeft vier gebinten (ankerbalkgebinten), en een deels beschoten kap. Het eerste gebintsvak is dieper dan de andere vakken.

Waardering SCHUUR (complexonderdeel 3) vermoedelijk daterend uit ca. 1860

- Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een schuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw op een boerenerf. De schuur is opgetrokken in hout en bezit ankerbalkgebinten.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van de Puttense dorpskom. De schuur heeft vanwege de ligging pal aan de weg, een belangrijke beeldbepalende waarde.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, dat een representatief voorbeeld is voor de ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw, in het bijzonder voor de Veluwe. De boerderij is onderdeel van een groep boerderijen behorende bij het landgoed Hell, en aan de bouwplaats is een oude geschiedenis verbonden.

y

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klein Boeyen
location_on Monumenten Kaart rond Putten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!