Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilig Hartbeeld in Overasselt

star star star star (1)
Hoogstraat 7
6611 BT, Overasselt (Gemeente Heumen)
Gelderland
Bouwjaar: 1943
Publicatie: 20020902
Rijksmonument ID: 523923
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving

Dit stenen H.HARTBEELD uit 1943 naar ontwerp van de Bossche beeldhouwer H. Jonkers is geplaatst op een gemetselde voetstuk naar ontwerp van de gemeente-architect P. Leenders. De uitvoering was in handen van aannemer B. Arts. In het tuintje voor het beeld bevindt zich een lage buxushaag in de vorm van een hart. Het monument is door de plaatselijke bevolking geschonken aan pastoor Van Riel bij gelegenheid van zijn veertig-jarig priesterjubileum.

Het beeldhouwwerk betreft feitelijk een beeldengroep in driehoekscompositie, bestaande uit een staande Christusfiguur in het midden, een geknielde man links en een geknielde vrouw met kind rechts. De bebaarde en blootsvoetse Christus heeft de ogen nagenoeg gesloten en is gekleed in een lange loshangende tunica. Zijn geheven rechter hand maakt een zegenend gebaar. De in werkkleding gestoken man kijkt schuin omhoog en heeft een schop in zijn rechter hand. De geknielde vrouw kijkt eveneens naar Hem op en is gekleed in een lange jurk en een hoofddoek. Haar handen rusten op de schouders van het kind dat in aanbidding voor haar staat. Het beeld is aan de achterzijde gesigneerd met: "H. JONKERS".

Het gemetselde voetstuk waarop de beeldgroep is geplaatst, bestaat uit een hoge rechthoekige sokkel en lagere naar voren gebogen armen. De semi-handvorm bakstenen zijn in kruisverband gemetseld met verdiepte voegen. De sokkel en de armen zijn voorzien van zandstenen afdekplaten. Op de armen is bij de aansluiting met de hogere sokkel een gekruld smeedijzeren versiersel geplaatst (gemaakt door B. van Langen). Aan de voorzijde van de sokkel bevindt zich een rechthoekig spaarveld met een gedenksteen: "H. HART VAN JEZUS / ZEGEN / OVERASSELT". De gebogen armen worden aan de voorzijde afgesloten door pijlers op vierkant grondplan. Op de pijlers zijn sierlijke lantaarns geplaatst (J. Arts, smid). De pijler van de rechter arm is aan de voorzijde voorzien van een kleine gebakken reliƫfsteen: schematisch landschap met Maria, een soldaat, een geknielde man en het opschrift "aan Maria voor de behouden thuiskomst van onze jongens uit Indonesiƫ 1946-1950" (ontwerp W. Klabbers).

Waardering

H. HARTBEELD uit 1943.

- Van kunst- en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het religieuze bewustzijn en de devotie voor het H. Hart van de plaatselijke rooms-katholieke gemeenschap. Het beeld naar ontwerp van de Bossche beeldhouwer H. Jonkers wijkt af van het destijds gangbare type H. Hartbeeld: een man en vrouw met kind zijn aan de Christusfiguur toegevoegd en vormen samen een driehoekscompositie.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een parochiecomplex, waarin het object een beeldbepalende rol speelt vanwege de markante situering voor de kerk en aan de belangrijkste dorpsstraat.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilig Hartbeeld
location_on Monumenten Kaart rond Overasselt

Recensies (1)
    Heilig Hartbeeld Heilig Hartbeeld
    Hoogstraat 7, Overasselt, Gelderland, NL
  • star star star star
    5
    Op de achterzijde van de zandstenen afdekplaten zij de namen van de makers van de sokkel gegraveerd B.Arts, G. Willems en van Boxtel