Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Hooge Riet: ketelhuis in Ermelo

De Hooge Riet
Veldwijk 60
3853 LC, Ermelo (Gemeente Ermelo)
Gelderland
Bouwjaar: 1939
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523883

Omschrijving van De Hooge Riet: ketelhuis

Omschrijving onderdeel D

Achter het hoofgebouw bevindt zich onder meer nog een KETELHUIS. Het platgedekte ketelhuis heeft een rechthoekig grondvlak en één naar binnen gekromde hoek. Het gebouw heeft stalen raam- en deurkozijnen en aan de achterzijde een grote, meerzijdige, gemetselde schoorsteen. Tegen de ingangszijde bevindt zich een enkellaagse aanbouw met een schilddak. De achterzijde is door middel van een tuinmuur verbonden met een door een schilddak gedekte garage-aanbouw uit dezelfde periode. Het materiaal en de detaillering van dit bijgebouw is identiek aan die van het hoofdgebouw.

Waardering

KETELHUIS (complexonderdeel D) bij Sanatorium de HOOGE RIET uit 1939.

- Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel binnen het sanatoriumcomplex De Hooge Riet, gebouwd in de periode tussen beide Wereldoorlogen. Het gebouw valt op door de sobere, aan de architectuur van het hoofdgebouw verwante, vormgeving en heeft esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het is als vrijstaand ketelhuis ook typologisch van belang.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk speelt. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling.

Tags: gebouwen, woonhuizen,ketelhuis,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Hooge Riet: ketelhuis
location_on Monumenten Kaart rond Ermelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt