Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huis te Leuvenum in Ermelo

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60
3852 PV, Ermelo (Gemeente Ermelo)
Gelderland
Bouwjaar: 1921-1923
Publicatie: 20041220
Rijksmonument ID: 523865

Omschrijving van Huis te Leuvenum

Omschrijving onderdeel 3.

Prieel (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg by 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) PRIEEL (XX) opgetrokken in hout, met een driezijdig beƫindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin.

Waardering

PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Huis te Leuvenum

- van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen.

- van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende.

BRF.52A

Omschrijving onderdeel C

PRIEEL opgetrokken in hout, met een driezijdig beƫindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin.

Waardering Houten PRIEEL (onderdeel C)

- Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huis te Leuvenum
location_on Monumenten Kaart rond Ermelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt