Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

School 's Heerenloo Lozenoord in Ermelo

Fokko Kortlanglaan 25
3853 KD, Ermelo (Gemeente Ermelo)
Gelderland
Bouwjaar: 1933-1934
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523861
Type: Overig

Omschrijving van School 's Heerenloo Lozenoord

Omschrijving onderdeel B

Op het schoolterrein bevindt zich aan de Fokko Kortlanglaan een grote rechthoekige VIJVER die deel uitmaakt van het ontwerp. Rondom het gebouw bevinden zich verder diverse aan- en opgebouwde BANKEN, BLOEMBAKKEN, MUURTJES en de restanten van een HEKWERK aan de Fokko Kortlanglaan. Van belang is verder ook de in blauw geglazuurde steen opgebouwde PERGOLA die de zijgevel van de A vleugel begeleidt in de richting van de hoofdingang.

Waardering

TUINELEMENTEN, behorend bij een SCHOOLGEBOUW van architect A. van der Kraan uit 1933-1934

- Van architectuurhistorische waarde als integraal onderdeel van het schoolgebouw uit het Interbellum, ontworpen door architect Van der Kraan in een sterk door architect Dudok beïnvloede bouwstijl. Het ontwerp was een totaalconcept dat in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zeer goed bewaard is gebleven. In combinatie met de school vormen deze elementen een waardevol ensemble.

- Van stedenbouwkundige waarde als historisch onderdeel op dit geleidelijk gegroeide en deels aangelegde terrein van de instellingen 's Heeren Loo en Lozenoord. Door de situering en vormgeving van de drie vleugels ontstond er een gebouw dat van alle zijden een andere uitstraling heeft en waarin de diverse tuinelementen een belangrijke aanvullende rol spelen.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de onderwijs- en instellingengeschiedenis in Nederland. Het gebouw werd speciaal voor deze instelling ontworpen en geeft daardoor een beeld van de onderwijsstructuur in de tijd van ontstaan. Het gebouw bevindt zich bovendien in een historisch belangrijk gebied, op een oud klooster- en landgoedterrein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,speelplaats,sport en recreatie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar School 's Heerenloo Lozenoord
location_on Monumenten Kaart rond Ermelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!