Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Meerhoeve in Ermelo

Uddelermeerweg 242
3852 NT, Ermelo (Gemeente Ermelo)
Gelderland
Bouwjaar: 1848-1900
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523857
Type: Boerderij

Omschrijving van Meerhoeve

Omschrijving onderdeel B

Links van de boerderij bevindt zich een groot BAKHUIS met een zadeldak, waarvan de nok loodrecht op de nok van de boerderij is gericht. Het zadeldak is belegd met gesmoorde Oud Hollandse pannen en de gevels van het bakhuis zijn gepleisterd. De voorgevel heeft een kozijn met een twaalfruits stolpraam, voorzien van luiken. Boven het raam bevindt zich een groot halfrond bovenlicht met een waaiervormige roedenverdeling. Boven dit raam bevindt zich een halfcirkelvormige baksteenboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De detaillering hiervan is vergelijkbaar met de detaillering van de voorgevel van de boerderij.

De linkergevel van het bakhuis heeft een deurkozijn met links daarvan een vierkant raam met luik. De rechtergevel heeft alleen een deurkozijn. De achtergevel is blind.

Waardering

BAKHUIS bij boerderij MEERHOEVE.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuis bij een boerderij. Het bakhuis bevindt zich links van de boerderij en heeft door het gebruikte materiaal en de vormgeving een duidelijke relatie met de architectuur van de boerderij. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Meerhoeve
location_on Monumenten Kaart rond Ermelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!