Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Witte Pauwen in Ermelo

Allee 10
3852 PM, Ermelo (Gemeente Ermelo)
Gelderland
Bouwjaar: 1915
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523835

Omschrijving van De Witte Pauwen

Omschrijving

Het 'betaalhuisje' is een smal houten gebouw op rechthoekig grondplan. Er is één bouwlaag onder een zadeldak belegd met rode pannen en voorzien van witgeschilderde windveren. Op het rechter dakschild bevindt zich een gemetselde schoorsteen. Het huisje heeft een dichtgezette achterbouw met daarvoor een veranda met een balustrade. De topgevel aan de voorzijde is met roodgeverfde vertikale delen beschoten. De ingangsgevel aan de VOORZIJDE heeft een zesruits deur in het midden. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het dichte gedeelte twee vensters met persiennes, rechts een zesruits raam met drieruits bovenlicht en links twee zesruits ramen. De LINKER ZIJGEVEL kent een soortgelijke indeling. De ACHTERGEVEL is blind. Het INTERIEUR is gaaf bewaard gebleven en bevat nog een eenvoudige schouw en een viertal houten opbergkasten.

Waardering

Houten TUINHUIS, betaalhuisje uit 1915

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tuinhuis dat in stijl en detaillering aansluit bij het hoofdhuis. Het kleine gebouw valt op vanwege de toepassing van de veranda en vanwege het kleurgebruik. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex De Witte Pauwen, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden. In dit huisje werden de arbeiders uitbetaald en/ of moest de pacht betaald worden.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Witte Pauwen
location_on Monumenten Kaart rond Ermelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt