Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gietijzeren openbaar urinoir in Kerkdriel

Maasbandijk 1
5331 KB, Kerkdriel (Gemeente Maasdriel)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1900
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 523790
Type: Overig

Omschrijving van Gietijzeren openbaar urinoir

Inleiding

Gietijzeren openbaar URINOIR. Dit urinoir is bevestigd aan de linker zijgevel van het pand Maasbandijk 1, het voormalige veerhuis. In oorsprong waren er zeven van deze urinoirs in het dorp, de overige zes zijn in de loop der tijd verdwenen.

Het urinoir is vermoedelijk rond 1900 vervaardigd door de "PLETTERIJ DEN HAAG". Deze N.V. Pletterij, voorheen L.J. Enthoven, werd in het begin van de 19de eeuw gesticht. Het bedrijf werd tussen 1905 en 1907 overgeplaatst naar Delft waar het in andere ondernemingen opging.

Het is niet ondenkbaar dat het urinoir eerder is geplaatst. In 1869 wordt al een voorstel gedaan om in Amsterdam een identiek of nagenoeg identiek urinoir te plaatsen. Het ontwerp is dus al veel ouder.

Omschrijving

Het urinoir is vervaardigd van gietijzer en heeft een halfrond bovengedeelte met platte achterzijde. De ronde vorm is aan de voorzijde gedeeltelijk geopend. De achterzijde is voorzien van de tekst ?Pletterij Den Haag?. Het bovengedeelte rust op een trechter, die uitmondt in een ronde afvoerbuis. Onder het urinoir is een gietijzeren rooster aangebracht.

Het urinoir kan nog steeds worden gebruikt en wordt ook gebruikt.

Waardering

Gietijzeren urinoir uit ca 1900.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie en verschijningsvorm. Het object is de laatste van een serie van zeven openbare urinoirs in Kerkdriel, die bevestigd waren aan gebouwen en niet waren ondergebracht in aparte gebouwtjes. Het object heeft een vrij hoge zeldzaamheidswaarde.

Tags: losse objecten, ed.,urinoir,straatmeubilair,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gietijzeren openbaar urinoir
location_on Monumenten Kaart rond Kerkdriel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt