Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gietijzeren spijlenhek in Rumpt

Middenstraat 45
4156 AG, Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Gelderland
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523736
Type: Overig

Omschrijving van Gietijzeren spijlenhek

Gietijzeren SPIJLENHEK, geplaatst achter door een ezelsrug afgesloten laag muurtje, dat eveneens onder de rijksbescherming valt. De samengestelde borstwering scheidt het plein met kerk van de straat af en is geplaatst tussen de rechter zijgevel van de pastorie (Middenstraat 45) en het naastgelegen woonhuis (Middenstraat 41?). Aan de linkerzijde is het hek hoger en staat het zonder laag muurtje vrij tussen vier gietijzeren, gecanneleerde zuiltjes voorzien van een bladkapiteel waarop een granaatappel rust. De vleugeldeuren sluiten direct aan op het grintpad dat naar de ten opzichte van de straat naar achter gelegen kerk leidt. Rechts bij de pastorie een trapje dat leidt naar een draaihekje met hoekposten met versiering, elk bekroond door een bloemknop. Het hek bestaat uit drie regels met tussen twee spijlen een van halve hoogte maar alle zijn voorzien van gestileerde lelies.

Waardering

SPIJLENHEK.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging van de pastorie en bijbehorend spijlenhek in de dorpskern tegenover de middeleeuwse kerk, centraal op het plein. Het spijlenhek scheidt het kerkelijke gebied af van de openbare weg.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een historisch gegroeid stedenbouwkundig gebied dat door de verhoogde ligging aan de Middenstraat met voorplein, spijlenhek en tuinmuur bij de N.H.-kerk een karakteristiek gezicht vormt en bepalend is voor het zichtbaar houden van deze situatie die herinnert aan een religieuze geschiedenis.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gietijzeren spijlenhek
location_on Monumenten Kaart rond Rumpt

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt