Vierde statie in Heilig Landstichting
Omschrijving van Vierde statie
Complexonderdeel 12
Inleiding
De VIERDE STATIE "Christus ontmoet Maria op weg naar Golgota" is in 1916 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting uitgevoerd naar ontwerp van Piet Gerrits en geplaatst in het bos ten zuidwesten van het Sanhedrin. Een jaar eerder werden op palmzondag 14 eenvoudige gedenkstenen geplaatst als tekens van Christus' kruisweg door de straten van Jeruzalem. Een aantal van deze kruiswegstaties is in de periode 1916-1931 verduidelijkt door bouwsels en/of figuratieve voorstellingen in reliëf of mozaïek. Dit object maakt binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting onderdeel uit van het thema "lijdensweg van Christus".
Omschrijving
Op deze in reliëf uitgevoerde voorstelling ontmoet Christus, die het kruis draagt, zijn moeder. Maria maakt met haar handen een helpend gebaar. Rechts van Christus staat achter het kruis een Romeinse soldaat. Links van Maria zakt een vrouw in de knieën van ontzetting. Een andere vrouw wendt haar gezicht af en bedekt het met haar hand. Johannes vouwt zijn handen in elkaar. De polychroom beschilderde figuren zijn vrij massief behandeld en hebben enkele vloeiende plooien in de kleding. Tussen Christus en Maria is de vlakke achtergrond voorzien van drie takken met bladeren. De voorstelling wordt spitsboogvormig afgesloten. De linker helft van de boog is open gelaten.
De architectonische omlijsting van de reliëfvoorstelling bestaat uit een dikke in halfsteensverband gemetselde muur met een topgevel die met cement is afgedekt. De verdiept in de muur gelegen voorstelling is gericht naar het noordoosten.
Waardering
Reliëfvoorstelling van VIERDE STATIE in architectonische omlijsting uit 1916.
- Van architectuur- en kunsthistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering), alsmede van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits.
- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van bijzondere betekenis wegens de landschappelijk fraaie situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de chronologische opbouw van de rondgang over het terrein.
- Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling.
Tags: openbare gebouwen,welzijn, kunst en cultuur,cult.,gezondh., wetenschap
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Aanleg en Lanenstelsel Profetenlaan 2, Heilig Landstichting
- Synagoge Profetenlaan 2, Heilig Landstichting
- Oosterse herberg Profetenlaan 2, Heilig Landstichting
- Grot van Bethlehem Profetenlaan 2, Heilig Landstichting
- Herdersveld Profetenlaan 2, Heilig Landstichting
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Heilig Landstichting (Gelderland)