Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman in Ede

Nieuwe Stationsstraat 36a
6711 AG, Ede (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1923
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 523577
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman

Inleiding

Smeedijzeren GASLANTAARN vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN in 1923 als geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina. De gaslantaarn in Amsterdamse Schoolstijl bevindt zich sinds 2007 weer op de oorspronkelijke locatie, nl. op de hoek van de Maandereind en de Nieuwe Stationsweg.

Omschrijving

GASLANTAARN bestaande uit een bakstenen sokkel waarop een smeedijzeren bovenbouw. De sokkel met vierkante plattegrond bestaat uit drie geledingen met vier gelijke zijden. De sokkel verjongt naar boven. De eerste geleding, opgetrokken in kruisverband, wordt afgesloten door een rollaag waarboven een smallere tweede geleding. In de derde geleding is verticaal metselwerk toegepast waarop de smeedijzeren lantaarn is bevestigd. De lantaarn bestaat uit vier stijlen, die aan de boven- en onderzijde naar buiten krullen. Tussen de stijlen bevindt zich een decoratieve, spiraalvormige invulling. Hierboven verjongt de lantaarn, bestaande uit vier dubbele stijlen aan de onderzijde omsloten door twee ijzeren banden, aan de bovenzijde door drie ijzeren banden. De lantaarn wordt afgesloten door een kleine, vierzijdige, uitgezwenkte spits. Aan de spits hangt een dubbele ring met daarin de tekst `WILHELMINA 9 SEPT. 1898-1923'. De ring is bevestigd aan de spits door middel van vier ojiefvormige beugels en door middel van twee staven aan de vier dubbele stijlen. Aan de ring hangen vier regelmatig verdeelde gasarmaturen.

Waardering

Smeedijzeren GASLANTAARN vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN in 1923 als geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een smeedijzeren gaslantaarn uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina.

Tags: losse objecten, ed.,lantaarnpaal,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd do…
location_on Monumenten Kaart rond Ede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt