Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Konijn: landhuis in Lunteren

Molenweg 80
6741 KM, Lunteren (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1916
Architect: D.J. Heusinkveld
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 523535

Omschrijving van De Konijn: landhuis

LANDHUIS (1)

Met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels met trasraam zijn opgetrokken in baksteen. In de gevels bevinden zich meerruits ramen aan de bovenzijde afgesloten door een strek met aan weerszijden een geklampt luik.

In de symmetrische VOORGEVEL bevinden zich op de begane grond en de verdieping twee vensters bestaande uit drie gekoppelde meerruits ramen. De afgewolfde geveltop is bekleed met horizontale gepotdekselde delen. Onder het wolfseind bevinden zich twee maal twee gekoppelde zes-ruits ramen. Op de nok bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht.

Op de begane grond in de LINKERZIJGEVEL bevindt zich links twee gekoppelde zes-ruits ramen een kleiner enkelruits raam en rechts drie gekoppelde negen-ruits ramen. De linker vensteras eindigt in een bakgoot op klossen. De rechteras eindigt in een topgevel met achterliggend aangekapt zadeldak. In de deels gepotdekselde geveltop bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits ramen. Links in het dakvlak bevinden zich twee identieke dakkapellen op verschillende hoogten. De dakkapellen met twee gekoppelde vier-ruits ramen wordt aan de bovenzijde afgesloten door een plat dak.

Tegen de ACHTERGEVEL bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag met plat dak. Links van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits ramen. Op de verdieping bevinden zich drie maal twee gekoppelde zes-ruits ramen. De gevel eindigt in een afgewolfde, gepotdekselde geveltop. In de geveltop bevinden zich twee gekoppelde zes-ruits ramen.

Centraal in de symmetrische RECHTERZIJGEVEL bevinden zich twee gekoppelde meerruits ramen met op de verdieping twee gekoppelde zes-ruits ramen. De middenas eindigt in een topgevel met achterliggend, aangekapt zadeldak. De geveltop is deels voorzien van een potdekseling. Links in de gevel bevindt zich een deur met glasindeling met aan de linkerzijde een zes-ruits zijlicht. Rechts in de gevel bevindt zich een deur met glasindeling met aan de rechterzijde een zes-ruits zijlicht. In het dakvlak bevindt zich aan weerszijden van de topgevel een dakkapel met plat dak met twee gekoppelde vier-ruits ramen.

Het INTERIEUR bevindt zich grotendeels in een oorspronkelijke staat met onder meer zeer rijke schoorsteenmantels en vuurzitten.

Waardering

LANDHUIS gerealiseerd in 1916 in opdracht van het echtpaar Arnoud Waller en Henriette Waller-Pierson, naar ontwerp van de Utrechtse architect D.J. HEUSINKVELD als onderdeel van het complex `De Konijn'.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven landhuis beïnvloed door de Engelse landhuisstijl uit 1916, naar ontwerp van de architect D.J. Heusinkveld.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex in het bosrijke buitengebied van Lunteren met een tuinaanleg in nieuw-architectonische stijl van D.F. Tersteeg.

- Van cultuurhistorische waarde als buitenhuis van belang voor de geschiedenis van de Veluwe als vakantieoord.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Konijn: landhuis
location_on Monumenten Kaart rond Lunteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!