Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Het Luntersche Buurtbosch: gedenkboom omsloten door hek met vier banken in Lunteren

Boslaan 90
6741 KG, Lunteren (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1914
Publicatie: 20051114
Rijksmonument ID: 523529
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Het Luntersche Buurtbosch: gedenkboom omsloten door hek met vier banken

Omschrijving

De Amerikaanse eik ten tijde van de aanleg door de heer Van den Ham geschonken aan notaris R. Dinger werd overgebracht naar de viersprong in het Luntersche Buurtbosch. De boom werd geplant als GEDENKBOOM omsloten door een HEK waaraan vier BANKEN zijn verbonden. Het groen geschilderde smeedijzeren hekwerk is evenals de uitzichttoren achthoekig, bestaande uit vier lange rechte zijden en vier tussenliggende korte, schuine zijden. De vier banken met smeedijzeren constructie en houten zitgedeelte bevinden zich steeds aan een rechte zijde. In de opengewerkte smeedijzeren leuningen zijn Amerikaanse eikenbladeren en eikels verwerkt. Het hekwerk is opgebouwd uit een hoog, een smal, een hoog en een smal deel. In de eerste smalle band bevindt zich tussen de banken de tekst `ANNO 1914' in geel geschilderde smeedijzeren letters en cijfers. In de bovenste smalle band bevindt zich de tekst `DE BURGERIJ/ VAN/ LUNTEREN/ AAN/ DEN/ STICHTER VAN/ HET/ BUURTBOSCH' in geel geschilderde letters .

Waardering

GEDENKBOOM met HEK en BANKEN gerealiseerd door de Stichting `Het Luntersche Buurtbosch' ter nagedachtenis van de heer Van den Ham, initiator en stichter van het buurtbos. Het smeedijzer is vervaardigd is door de smids KOOPS.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Amerikaanse eik geplant als gedenkboom omsloten door een fraai vormgegeven smeedijzeren hekwerk naar ontwerp van ir. J.W. DINGER vervaardigd door de plaatselijke smid KOOPS.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van de gedenkboom met banken en hekwerk als onderdeel van het complex in het Luntersche Buurtbosch.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gedenkboom omsloten door een smeedijzeren hekwerk met banken waarin met behulp van een blad en een eikel verwezen wordt naar de Amerikaanse eik, de lievelingsboom van de stichter en initiator van het Luntersche Buurtbosch, de heer Van den Ham.

Tags: losse objecten, ed.,tuin, park en plantsoen,kastelen,landh., parken ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Het Luntersche Buurtbosch: gedenkboom o…
location_on Monumenten Kaart rond Lunteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!