Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Het Luntersche Buurtbosch: waterpomp in Lunteren

Boslaan 90
6741 KG, Lunteren (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1913
Publicatie: 20051114
Rijksmonument ID: 523528
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Het Luntersche Buurtbosch: waterpomp

Omschrijving

Vrijstaande, vierkante, gemetselde WATERPOMP gelegen aan de zuid-oostzijde van de toren. De pomp bestaat uit twee geledingen, geplaatst in een rechthoekig grondvlak. Het grondvlak wordt omsloten door een bakstenen rand. Binnen de rand bevindt zich de pomp en een ijzeren rooster met daaronder de afvoer. Het vierkante onderstel van de pomp bestaat uit een hardstenen plint en een hardstenen waterlijst met daartussen schoon metselwerk. Aan één zijde, de VOORGEVEL, bevindt zich een gietijzeren uitloop met het opschrift `W&B Douglas Patent (ed)'. Boven de natuurstenen waterlijst begint het smallere vierkante bovenstel afgesloten door een hardstenen dekplaat. In de voorgevel bevindt zich in het bovenstel een gedenksteen aangebracht in 1955 ter herinnering aan Jacob Groeneveld, trouwe dienaar en koetsier van de notaris Van den Ham en bestuurslid van de Stichting van 1945-1955. De tekst op de gedenksteen luidt: `ter nagedachtenis/ aan/ JACOB/ GROENEVELD/ bestuurder/ van de stichting/ het/ luntersche/ buurtbosch'.

De linkerzijgevel en de achtergevel zijn blinde gevels.

In de rechterzijgevel bevindt zich in het bovenstel een smeedijzeren zwengel met daaronder een rechthoekig ijzeren deurtje, dat aan de bovenzijde afgesloten wordt door een rollaag.

Waardering

Vrijstaande, gemetselde WATERPOMP ter nagedachtenis aan Jacob Groeneveld.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakstenen waterpomp als onderdeel van het complex ter nagedachtenis van Jacob Groeneveld, dienaar en koetsier van de notaris Van den Ham.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de waterpomp met de andere onderdelen van het complex `Het Luntersche Buurtbosch'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een waterpomp ter nagedachtenis aan de dienaar en koetsier van de heer Van den Ham en één van de bestuurders van de Stichting Het Luntersche Buurtbosch.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Het Luntersche Buurtbosch: waterpomp
location_on Monumenten Kaart rond Lunteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!