Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mens en Samenleving: lighal "Op de Helling" in Lunteren

Boslaan 68
6741 KG, Lunteren (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1900 1932 (gewijzigd)
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 523525
Type: Gebouw

Omschrijving van Mens en Samenleving: lighal "Op de Helling"

LIGHAL `Op de Helling' (6) gelegen in het meest zuidelijke, landschappelijke aangelegde deel van de tuin. De lighal met rechthoekige plattegrond wordt aan de bovenzijde afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met rode pannen. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in Noords verband. De vensteropeningen worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

De VOORGEVEL (zuidgevel) is niet aanwezig om de zon toe te laten in het gebouw. Bovenaan bevinden zich houten panelen die door middel van koorden bewogen kunnen worden om schaduw te creëren.

In de LINKERZIJGEVEL (westgevel) met gepleisterde plint bevindt zich een segmentboogvormige zes-ruits raam. De ACHTERGEVEL (noordgevel) is een lage blinde, bakstenen gevel.

De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) is identiek aan de linkerzijgevel met op de hoek een overhoeks geplaatste muur met ingebouwde kast voor het opbergen van de dekens.

Het INTERIEUR heeft een houten betimmering van de wanden en een houten vloer.

Waardering

LIGHAL `Op de Helling' (6) als onderdeel van het COMPLEX `Mens en Samenleving' .

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een lighal als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de ligging van de lighal in de landschappelijk aangelegde bostuin en de functioneel-ruimtelijke relatie van de lighal met de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een lighal als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord.

Tags: openbare gebouwen,lighal,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mens en Samenleving: lighal "Op de Hell…
location_on Monumenten Kaart rond Lunteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!