Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mens en Samenleving: fruitkelder in Lunteren

Boslaan 68
6741 KG, Lunteren (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 523522
Type: Boerderij

Omschrijving van Mens en Samenleving: fruitkelder

FRUITKELDER (3) met rechthoekige plattegrond onder een aarden heuvel. De kelder is herkenbaar aan de ingangspartij bestaande uit een bakstenen steektrap aan weerszijden geflankeerd door bakstenen muren die leiden naar een enkele, houten geklampte deur. Midden op de aarden heuvel is een gepleisterde bakstenen ventilatiekoker zichtbaar.

Het INTERIEUR bestaat uit twee kamers en wordt afgesloten door een gepleisterd segmentboogvormig gewelf.

Waardering

FRUITKELDER als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving' daterend uit 1900 gelegen aan de westzijde van het hoofdgebouw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitkelder uit 1900 als onderdeel van een herstellingsoord `Mens en Samenleving'.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de fruitkelder met de andere onderdelen van het complex `Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitkelder als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord.

Tags: agrarische gebouwen,fruitbewaarplaats,boerderij,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mens en Samenleving: fruitkelder
location_on Monumenten Kaart rond Lunteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!