Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Burmaniakamp, manschappengebouw B-3 in Leeuwarden

Mr. P.J. Troelstraweg 236
8919 AG, Leeuwarden (Gemeente Leeuwarden)
Friesland
Bouwjaar: 1940
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 523362

Omschrijving van Burmaniakamp, manschappengebouw B-3

Omschrijving

Voormalig MANSCHAPPENGEBOUW B-3, deel uitmakend van het KAZERNECOMPLEX het BURMANIAKAMP. Gebouw, gelegen ten zuiden van de ingangspartij. Oorspronkelijk twee gebouwen, de een op een T-vormige de andere op een rechthoekige plattegrond. Door een uitbreiding van 1952 in aangepaste stijl zijn het zuidelijke van de poortgebouwen en de daarachter gelegen barak met elkaar verbonden en is het geheel aan de noordzijde met een houten element uitgebreid. In het aldus verbouwde dubbele manschappengebouw kwam toen de officiersmess met keuken, bar en toiletblok. In het midden van de zuidzijde is een in stijl passende lichtpui met openslaande deuren bij het terras gekomen; iets oostelijker is aan die zijde het manschappengebouw B-4 aan dit gebouw verbonden.

Op een iets terugwijkend trasraam van enkele metsellagen zijn massieve, 55 cm dikke muren opgetrokken van gemĂȘleerde roodbruine baksteen. Na de ruim een meter hoge borstwering volgen de vensterpartijen, gevat in een vakwerk-motief van kunststeen waarin het metselwerk is verlevendigd door uitspringende koppen van gesinterde baksteen in verschillende patronen. Het daglicht valt binnen door hooggeplaatste vensterpartijen die uit twee of drie twaalfruitsramen of uit twee zesruitsramen zijn samengesteld. Deels kunnen ze als tuimelraam worden geopend. Op enkele plaatsen zijn de vensters lager doorgetrokken; waarschijnlijk het resultaat van de latere verbouw. De hoeken bezitten versieringen van kunststenen 'stijlen'; de bakgoten worden hier ondersteund door console-achtige uitkragingen.

De (westelijke) voorzijde bezit een samengesteld zadeldak op topgevels. De toppen zijn van beitelingen voorzien en zijn geopend met rondlichten met decoratieve neggen. De achterzijde kreeg een schilddak met een flauwe en licht geknikte helling en een flinke overstek. De dakschilden zijn gedekt met gemĂȘleerde, roodbruin geglazuurde, verbeterde Hollandse golfpannen. Op het element dat de voormalige afzonderlijke gebouwen verbindt is een grote keukenschoorsteen uitgebouwd. Op het dak staan kapellen onder afzaatdakjes. Alle daklichten zijn loos: de kapruimten kunnen door de gesloten betonnen vloeren nauwelijks worden benut.

Door de verbouw waarbij de manschappengebouwen zijn gekoppeld en in officiersmess met keuken, bar en toiletblok zijn gewijzigd heeft het gebouw een geheel nieuwe indeling gekregen.

WAARDERING

Het manschappengebouw B-3 is van groot algemeen historisch, stedenbouwkundig en architectuurhistorisch belang vanwege

- de tastbare geschiedenis van de bezettingstijd 1940-'45 die het gebouw in samenhang met de andere gebouwen van het complex uitdrukt, waarbij de aanzienlijke verbouwingen voor de nieuwe functie nauwelijks storen;

- de kenmerkende en nagenoeg gave architectuur, onder meer met vakwerkwanden, die overeenkomt met de architectuur van de Noordduitse laagvlakte;

- de levendige ruimtelijke situering en geleding van het voormalige manschappengebouw dat op camouflage-gronden als element in een tuinwijkje in een groene beplanting is geplaatst.

Tags: openbare gebouwen,legeringsgebouw,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Burmaniakamp, manschappengebouw B-3
location_on Monumenten Kaart rond Leeuwarden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt