Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Kerkzicht in Voorst

Rijksstraatweg 100
7383 AV, Voorst (Gemeente Voorst)
Gelderland
Bouwjaar: 1850-1860
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523340

Omschrijving van Huize Kerkzicht

Het KOETSHUIS (2) met rechthoekige plattegrond bevindt zich rechtsachter de villa. Het koetshuis bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen en geprofileerde gietijzeren goten. Het zadeldak bevindt zich tussen twee topgevels met gepleisterde afdekplaat. In de voorgevel bevindt zich een dubbele deur.

In de VOORGEVEL (westgevel) bevindt zich centraal een dubbele getoogde deur. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een smal venster. In de geveltop bevindt zich een geklampt luik met aan weerszijden een rond venster.

In de LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bevinden zich twee regelmatig verdeelde, getoogde stalramen met ijzeren roedenverdeling. De vensters worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag. De ACHTERGEVEL (oostgevel) is begroeid met een klimplant.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) is identiek aan de linkerzijgevel.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat.

Waardering

KOETSHUIS (2) gebouwd als onderdeel van het COMPLEX `Kerkzicht' omstreeks het midden van de negentiende eeuw. Het complex is gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis als onderdeel van een complex gebouwd omstreeks uit het midden van de negentiende eeuw waarvan het interieur voor een groot deel nog in een oorspronkelijke staat verkeert.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met het hoofdobject, de villa als onderdeel van het complex `Kerkzicht, gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg in Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een koetshuis als onderdeel van een villacomplex van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Kerkzicht
location_on Monumenten Kaart rond Voorst

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt