Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Steltenberg: koetshuis/dienstwoning in Twello

H.W. Iordensweg 92
7391 KG, Twello (Gemeente Voorst)
Gelderland
Bouwjaar: 1850-1855
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 523337

Omschrijving van De Steltenberg: koetshuis/dienstwoning

Omschrijving

Vrijstaand, gepleisterd KOETSHUIS/ DIENSTWONING met rechthoekig grondplan bestaande uit één bouwlaag, gebouwd omstreeks 1850 gewijzigd in 1913. het pand wordt afgesloten door een zadeldak gedekt door gesmoorde oud Hollandse pannen. Op de nok bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht met afdekplaat. De wit gepleisterde gevels zijn voorzien van een grijs geschilderde plint.

Op de begane grond in de VOORGEVEL (oostgevel) bevinden zich drie identieke, regelmatig verdeelde, getoogde zes-ruits schuiframen. Aan de onderzijde worden de vensters afgesloten door een hardstenen lekdorpel aan de bovenzijde bevindt zich een schouderboogvormige waterlijst. De gevel eindigt in een topgevel met royaal overstek voorzien van rijk gesneden windveren. Het overstek wordt ondersteund door rijk geprofileerde korbeelstellen. Op top bevindt zich een houten makelaar. Centraal in de geveltop bevindt zich een venster bestaande uit twee rondboogramen met roedenverdeling aan de onderzijde afgesloten door één lekdorpel aan de bovenzijde door één gestucte rondboog. Midden boven tussen de vensters bevindt zich een rond venster met diagonale roedenverdeling. Links en rechts in de geveltop bevindt zich een rechthoekig venster met roedenverdeling.

Centraal in de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich de risalerende topgevel gerealiseerd in 1913. Op de begane grond van de topgevel bevinden zich twee vensters aan weerszijden geflankeerd door persiennes en een enkele houten deur met bovenlicht. In de geveltop bevindt zich een rondboog venster bestaande uit een vier-ruits stolpraam met halfrond bovenlicht met vorktracering. De gevel eindigt in een royaal overstek ondersteund door rijk geprofileerde korbeelstellen en een eenvoudig sierspant. Links van de risalerende topgevel bevindt zich een blinde gevel. Rechtsonder in het rechter geveldeel bevindt zich een korfboogvormig kelderraam afgeschermd door ijzeren rooster.

In de symmetrische ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich centraal een dubbele segmentboogvormige geklampte deur. Links en rechts van de deur bevinden zich twee naast elkaar geplaatste twee-ruits rondboogramen aan de onderzijde afgesloten door één lekdorpel. In de geveltop bevindt zich een segmentboogvormig geklampt luik. De geveltop wordt afgesloten door eenvoudige windveren.

De indeling van de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) is gewijzigd en dateert waarschijnlijk uit 1975. Het INTERIEUR bevindt zich gedeeltelijk nog in oorspronkelijke staat.

Waardering

Vrijstaand, gepleisterd KOETSHUIS/ DIENSTWONING met rechthoekig grondplan bestaande uit één bouwlaag, gebouwd omstreeks 1850 gewijzigd in 1913.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een koetshuis/dienstwoning als onderdeel van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met het hoofdobject als onderdelen van het complex.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een koetshuis/dienstwoning als onderdeel van het complex.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Steltenberg: koetshuis/dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Twello

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt