Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoolgebouw, gebouwd als onderdeel van het complex 'Gerardus Majellakerk'. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant, ligt ter hoogte van het koor, binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk in Amsterdam

Batjanstraat 13
1094 RC, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1926
Architect: Jan Stuyt
Publicatie: 20011212
Rijksmonument ID: 523309
Type: Gebouw

Omschrijving van Schoolgebouw, gebouwd als onderdeel van het complex 'Gerardus Majellakerk'. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant, ligt ter hoogte van het koor, binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk

Inleiding

SCHOOLGEBOUW (7), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw, in oorsprong een meisjesschool in rationalistische trant, ligt ter hoogte van het koor, binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk.

Omschrijving

Het langwerpige pand, dat evenwijdig aan de straat is gelegen, telt twee bouwlagen onder een samengesteld, met gesmoorde Tuiles du Nord belegd dak. Tussen twee, met de nokas dwarsgeplaatste schilddaken van de licht risalerende hoekpartijen, bevindt zich het lagere middengedeelte met afgeplat zadeldak. Nokas en hoekkepers zijn voorzien van schubvorsten. De bakgoot is in het dakoverstek opgenomen. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en ter hoogte van de plint voorzien van twee omlopende sierbanden van rode baksteen. Een kleurrijk omlopend fries met tegeltableau sluit de gevels af.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat in elke bouwlaag vier vensterseries van vijf draairamen met bovenlicht evenredig verdeeld over de risalerende delen en de tweemaal zo lange middenpartij. De vensters rusten op een houten lekdorpel.

De zijgevels zijn op een entree met vleugeldeuren na, blind uitgevoerd. Deze entree wordt door een betonomlijsting benadrukt. De asymmetrische achtergevel heeft een uitgebouwd trappenhuis, tussen de eveneens uitgebouwde toiletgroepen. De entree bevindt zich tussen de toiletgroepen (rechts) en de grote ruimte (links), vermoedelijk het voormalig gymnastieklokaal.

Waardering

De voormalig meisjesschool uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuur historische waarde als kenmerkend voorbeeld van een vroeg-twintigste eeuws onderwijsgebouw van katholieke signatuur, speciaal bestemd voor meisjes, uitgevoerd in rationalistische trant naar ontwerp van Jan Stuyt. Voorts van cultuurhistorische waarde als illustratie van een maatschappelijke ontwikkeling binnen het katholicsme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk werden geconcentreerd. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch- functionele relatie met de overige complexonderdelen van het Gerardus Majellacomplex.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoolgebouw, gebouwd als onderdeel van…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt