Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Vincentiusschool in Amsterdam

St. Vincentiusschool
Halmaheirastraat 30
1094 RL, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1926
Architect: Jan Stuyt
Publicatie: 20011212
Rijksmonument ID: 523308
Type: Gebouw

Omschrijving van Sint-Vincentiusschool

Inleiding

Voormalig SCHOOLGEBOUW St. Vincentius (6), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw, een U.L.O. voor jongens in rationalistische trant, ligt op de hoek van de Halmaheirastraat en de Batjanstraat binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk.

Omschrijving

Het langwerpige pand, dat evenwijdig aan de straat is gelegen, telt drie bouwlagen onder een omlopend schilddak met in de dakschilden een driehoekige dakkapel (met raampjes met meerroedige verdeling) en op de uiteinde van de nokas een schoorsteen. De (moderne) bakgoot is in het dakoverstek opgenomen dat aan de onderzijde middels latwerk decoratief is ingedeeld. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en ter hoogte van de plint voorzien van twee omlopende sierbanden van rode baksteen. Een kleurrijk omlopend fries van siermetselwerk van een dubbel zig-zagmotief sluit de gevels af. De vensters worden allen door een betonnen rand omlijst en rusten op hardstenen lekdorpels.

De voorgevel (Batjanstraat) bezit drie vensterassen van drie gekoppelde stolpramen met gedeeld bovenlicht. De vensters in de derde bouwlaag onderbreken het fries.

De rechter zijgevel (Halmaheirastraat) is blind uitgevoerd behoudens een portiek en een venster per verdieping rechts in de gevel. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren bevindt zich beneden een gevelsteen met: 'ST. VINCENTIUS / U.L.O. SCHOOL' en boven in een ruitvormige steen: 'A / MCMXXVI / D' [1926].

De linker zijgevel is geheel blind uitgevoerd.

Waardering

Het voormalig schoolgebouw St. Vincentius uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarden. Voorts vanwege cultuurhistorische waarde als illustratie van maatschappelijke ontwikkelingen binnen het katholicisme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk geconcentreerd werden. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch- functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Vincentiusschool
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!