Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koninklijke Hollandse Lloyd: voormalig kantoorgebouw in Amsterdam

Oostelijke Handelskade 12
1019 BM, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1915-1917
Architect: Evert Breman
Publicatie: 20011212
Rijksmonument ID: 523290
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Koninklijke Hollandse Lloyd: voormalig kantoorgebouw

Omschrijving

Voormalig KANTOORGEBOUW (1) onderdeel van het Koninklijke Hollandse Lloyd complex (in oorsprong met achterliggende vrijstaande rijwielbergplaats) en omgaand hek naar ontwerp van E. Breman uit 1915-1917. Langgerekt kantoorgebouw op rechthoekig grondplan met kantoren en vertrekken aan weerszijden van middengang, op rechthoekig grondplan en met twee bouwlagen ter lengte van zestien traveeën onder plat dak. In staand verband gemetselde gevels met natuurstenen accenten.

Boven de vensters en muurdammen en lichten bevindt zich siermetselwerk in banden en friezen. Gevels verder ritmisch geleed met muurdammen, spaarvelden, vensterseries en licht risalerende hogere geveldelen met gemetselde geprofileerde borstwering boven de verder rechte gevelbeëindiging met gemetselde uitkraging, waartussen in oorsprong een hekwerk met de firmanaam. De lange en de korte gevelwanden hebben respectievelijk vier en twee van dergelijke risalerende geveldelen. Aan de korte zijden (oost en west) een centrale toegangspartij onder geknikte luifel op gecanneleerde kolommen en met portaal waarin dubbele eikehouten paneeldeur met halfrond bovenlicht. In het gevelvlak bevinden zich smalle lichten in de spaarvelden. In de flankerende risalieten een driezijdige erker op de begane grond met breed meervoudig geleed middenvenster en met smalle zijlichten. Balcon met gemetselde open borstwering en met balcondeuren met zesruits bovenlicht en met smalle zijlichten. Aan de lange zijden (noord en zuid) een eenvoudige toegang in het midden en drie series van respectievelijk vier, vijf en vier traveeën tussen de risalerende geveldelen. Vensters met negenruits ramen met zesruits tuimelraam boven kalf en met zijlichten. Siermetselwerk tussen de bouwlagen. Op de hoeken bevinden zich hooggeplaatste vlaggenmasten in sierlijk smeedijzeren houders. Aan de Oostelijke Handelskade bevindt zich een eenvoudig metalen hek met twee poorten en op voeting tussen tapse en geprofileerde pijlers. Inwendig betegelde gangen, en kleurige glas- en loodvensters en -bovenlichten en trappenhuizen uit de bouwtijd.

Waardering

Uit 1915-1917 daterend voormalig kantoorgebouw van de Koninklijke Hollandse Lloyd naar ontwerp van E. Breman met bijbehorend hekwerk en interieuronderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuws scheepvaartkantoor in Duits georiënteerde expressionistische baksteen-architectuur. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het Lloyd-complex en de omliggende havengebouwen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kantoorgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koninklijke Hollandse Lloyd: voormalig …
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!