Dubbel woonhuis gebouwd in de stijl van het traditionalisme in Heerlen
Omschrijving van Dubbel woonhuis gebouwd in de stijl van het traditionalisme
Inleiding
Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1917 in de stijl van het Traditionalisme. Het pand werd gebouwd naar een ontwerp van architect J. Stuyt ten behoeve van beambten van de Limburgse mijnen.
Het pand is gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving.
Omschrijving
Vrijstaand dubbel woonhuis op een U-vormige plattegrond. Het pand telt één, deels twee bouwlagen onder zadeldaken met rode Hollandse pannen. Twee dakkapellen met platte daken.
Het is een kenmerkend en goed voorbeeld van een dubbel blok, dat gescheiden wordt door een kolom onder de veranda, waar zich de entrees bevinden. Het pand wordt gekenmerkt door een omkering van symmetrie: de volumes van twee bouwlagen onder een topgevel bevinden zich aan de buitenzijden van het totale blok.
Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen.
Rechthoekige houten vensters en deuren, deels met bovenlichten. Enkele vensters met authentieke ruitvormige roedeverdeling.
Symmetrische indeling FRONTGEVEL. Linker- en rechterdeel frontgevel iets vooruitspringend. Vooruitspringende geveldelen tellen twee bouwlagen plus een dakverdieping, en lopen uit in een topgevel met hierin een klein venster en wit pleisterwerk en dakoverstek.
In middendeel frontgevel tussen beide vooruitspringende geveldelen een breed dakoverstek rustend op twee kleine houten consoles en een houten middenkolom.
Vensters en deuren met hardstenen dorpelstenen. Aan de bovenzijde van de vensters strek, en een sluitsteen in natuursteen. In de LINKER- EN RECHTERZIJGEVEL een rechthoekig houten venster met bovenlicht. Aan de bovenzijde van dit venster een ruitvormig ornament in baksteen.
In de ACHTERGEVEL rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten.
Een uitbouw in een bouwlaag haaks op het middendeel van de achtergevel onder een zadeldak met rode Hollandse pannen. In de zijgevel van deze uitbouw een rechthoekige houten deur. In de achtergevel van deze uitbouw twee rechthoekige houten vensters met roedeverdeling.
Aan de achtergevel van pand met HUISNUMMER 52 werd omstreeks 1924 een vijfzijdige erker aangebouwd. De erker heeft een basement in baksteen en een houten optrek. Op het plat dak van de erker een balkon met houten balustrade. Bovenlichten erkervensters met glas-in-lood. Erkerdeuren met bovenlichten met ruit-vormige roedeverdeling. In de achtergevel van dit pand een tweetal dakvensters van omstreeks 1995.
Pand met huisnummer 50 met vrijwel authentieke INTERIEURindeling. Van belang zijn onder meer: houten schuifdeuren tussen woon- en zitkamer; houten trap met leuning met spijlen en handlijst en hoofdbaluster; plafonds met stucwerk in blad/bloemmotief.
Waardering
Het dubbel woonhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.
Binnen de hiërarchische woonhuisarchitectuur van Jan Stuyt ten behoeve van het personeel van de Limburgse mijnen betreft dit een typische dubbele beambtenwoning gebouwd in een omgeving bestemd voor dezelfde sociale klasse. Het dubbel woonhuis bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek.
De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.
Het landhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Villa Caumerdalschestraat 22, Heerlen
-
Landhuis: dubbel pand in de stijl van het Traditionalisme Caumerbeeklaan 59, Heerlen
-
Dubbel woonhuis gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect jan stuyt Caumerbeeklaan 66, Heerlen
-
Villa Zoetmulder Caumerbeeklaan 70, Heerlen
-
Landhuis: traditionalistisch met invloed van diverse stijlelemente Caumerbeeklaan 80, Heerlen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Heerlen (Limburg)