Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele hoofdopzichterswoning gebouwd in de stijl van het traditionalisme in Heerlen

Heideveldweg 25
6414 XJ, Heerlen (Gemeente Heerlen)
Limburg
Bouwjaar: 1921
Publicatie: 20010514
Rijksmonument ID: 523279
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbele hoofdopzichterswoning gebouwd in de stijl van het traditionalisme

Inleiding

Dubbele HOOFDOPZICHTERSWONING gebouwd in 1923 in de stijl van het Traditionalisme. De panden werden gebouwd in opdracht van de Oranje Nassau III mijnen naar een ontwerp van het Bouwbureau van de mijnen. De panden zijn gesitueerd aan de voet van de steenberg nabij de voormalige locatie van de Oranje Nassau III mijn.

Omschrijving

Twee halfvrijstaande woonhuizen in twee bouwlagen onder een schilddak gedekt met rode mulden pannen. Bakgoot met houten consoles. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in halfsteens verband. Rechthoekige houten vensters en deuren. Deuren met boven- en zijlichten met roedeverdeling. Vrijwel alle vensters met roedeverdeling. Vensters eerste bouwlaag met houten luiken. Zijlichten van de deuren eveneens met houten luiken. Hardstenen dorpelstenen.

Symmetrische indeling FRONTGEVEL. Middendeel frontgevel uitlopend in een doorlopend dakkapelachtig geveldeel met schilddak met mulden pannen. In dit geveldeel twee vensters. In middendeel frontgevel in de eerste bouwlaag de beide voordeuren. Aan de rechter- respectievelijk linkerzijde van de deur twee vensters. In de tweede bouwlaag frontgevel vier vensters met rolluiken van omstreeks 1990.

Pand met HUISNUMMER 27: in de rechter ZIJGEVEL in de eerste bouwlaag twee vensters met houten luiken maar zonder roedeverdeling; in de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken van omstreeks 1990.

In het middendeel van de ACHTERGEVEL een uitbouw in anderhalve bouwlaag met doorlopend lessenaarsdak. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een venster met houten luiken en een venster met rolluiken. In de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken.

Aan de achtergevel een schuurtje in een bouwlaag met plat dak.

In het zijgeveldakvlak twee dakvensters van omstreeks 1990. Twee schoorstenen.

Structuur van het INTERIEUR redelijk in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. Pand met HUISNUMMER 25: in de linker ZIJGEVEL in de eerste bouwlaag twee vensters met houten luiken en met roedeverdeling; in de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken van omstreeks 1990 datum en met roedeverdeling.

In het middendeel van de ACHTERGEVEL een uitbouw in anderhalve bouwlaag met doorlopend lessenaarsdak. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een venster met houten luiken en een venster met rolluiken. In de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken.

Aan de achtergevel een aangebouwd schuurtje in een bouwlaag met plat dak.

Structuur van het INTERIEUR beperkt in tact.

Waardering

De voormalige dubbele hoofdopzichterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling in relatie tot de mijngeschiedenis.

Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering nabij de steenberg van de voormalige locatie van de Oranje Nassau III mijn. Het pand is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele hoofdopzichterswoning gebouwd i…
location_on Monumenten Kaart rond Heerlen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt