Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat K27 in Griendtsveen

Deurneseweg 1
5766 PH, Griendtsveen (Gemeente Horst Aan De Maas)
Limburg
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523258

Omschrijving van Kazemat K27

Inleiding

Even ten zuiden van de spoorlijn Eindhoven-Venlo staat in een bosje, en in de bocht van de weg die de spoorlijn kruist, de S-KAZEMAT K27. De ingang van de kazemat (keelzijde) is gelegen aan deze weg, de frontzijde is gelegen aan de rand van het water dat het verbindingsstuk vormt tussen enerzijds het (noordelijke) Defensie- of Peelkanaal (gemeente Venray) en de 'kanalenvork' ten zuiden van Griendtsveen, inclusief het zuidelijke stukje van het Defensie- of Peelkanaal. De kazemat maakt binnen de gelaagde opbouw van de accesverdediging deel uit van de meest westelijke "ring", ter hoogte van de linie zelf.

Omschrijving

De kazemat is een onderdeel van de accesverdediging van de spoorlijn Eindhoven-Venlo die te Griendtsveen het Peelgebied doorkruist. Ook deze kazemat brengt in oostelijke richting vuur uit, waarbij ook de spoorlijn onder vuur kan worden genomen. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. De stekels zijn bij deze kazemat nog zeer duidelijk aanwezig. De achterzijde is weer open gemaakt.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische en landschappelijke belevingswaarde. Verder wordt gewezen op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat K27
location_on Monumenten Kaart rond Griendtsveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt