Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat K26 in Griendtsveen

star star star star (1)
Deurneseweg 1
5766 PH, Griendtsveen (Gemeente Horst Aan De Maas)
Limburg
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523257

Omschrijving van Kazemat K26

Inleiding

Direct aan de noordzijde van de spoorlijn Eindhoven-Venlo ligt aan de rand van de spoordijk de S-KAZEMAT K26, daterende uit 1939-1940. De kazemat is een onderdeel van de accesverdediging van de spoorlijn die te Griendtsveen het Peelgebied doorkruist.

Binnen de gelaagde accesverdediging maakt de kazemat deel uit van de middelste "ring": het heeft een vooruitgeschoven positie van circa 500 meter ten opzichte van de directe linie.

Omschrijving

De kazemat kan vuur uitbrengen in oostelijke richting, waarbij zowel treinen kunnen worden geraakt als het land aan de frontzijde. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote historische en landschappelijke belevingswaarde. Verder wordt gewezen op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat K26
location_on Monumenten Kaart rond Griendtsveen

Recensies (1)
    Kazemat K26
    Deurneseweg 1, Griendtsveen, Limburg, NL
  • star star star star
    5
    Vanuit mijn fascinatie voor de architectuur van de kazematten en hun inmiddels cultuur-historische context heb ik midden jaren 90 ter plekke research gedaan en schilderijen gemaakt van diverse types, o.a. in Griendtsveen, Meijel en Venlo: http://www.obras-del-alma.com/Bunkers.html
In de buurt