Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Apostelwoning: vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma van der Griendt in Griendtsveen

Apostelweg 6
5766 PM, Griendtsveen (Gemeente Horst Aan De Maas)
Limburg
Bouwjaar: ca. 1900
Architect: L. Kooken
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523247
Type: Woonhuis

Omschrijving van Apostelwoning: vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma van der Griendt

Inleiding

Vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt.

De firma Van der Griendt was verantwoordelijk voor de turfstrooiselwinning in en rond Griendtsveen. Van de oorspronkelijk 12 woningen resteren nog 10 woningen. Slechts vier van deze tien panden verkeren in een redelijk gave staat. De panden werden omstreeks 1900 gebouwd in een tradionalistische stijl met elementen van de Engelse landhuisstijl. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect L. Kooken uit Eindhoven.

Omschrijving

De basis van het ontwerp is een L-vormig grondplan. Dit pand vormt hierop een variatie. Het pand telt een bouwlaag plus dakverdieping en wordt afgedekt met zadeldaken met betonpannen. Het zadeldak bezit wolfseinden. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hout. Gecementeerde plint.

Rechthoekige houten vensters en deuren. Bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechterdeel voorgevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een driedelig venster. De houten vensterluiken zijn niet authentiek. Gecementeerde dorpelsteen en gebogen strek.

Geveldeel uitlopend in een topgevel met houten beschot met hierin een dubbel venster. Dak met overstek.

Linkerdeel voorgevel iets terugliggend onder een luifelvormig doorlopend dakgedeelte. De luifel rust op een viertal houten kolommen. In het rechterdeel van het terugliggend geveldeel de rechthoekige houten voordeur met bovenlicht. Deze voordeur is authentiek. Het venster links van de deur is eveneens authentiek en heeft een bovenlicht met roedeverdeling en houten luiken. In het dakvlak boven de voorgevel een klein dakvenster van omstreeks 1960.

Linkerzijgevel met in de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster met authentiek kozijn en met gebogen strek. Linkerzijgevel loopt uit in een topgevel met houten beschot met hierin een klein dubbel venster. In de zijgevel van de uitbouw aan de achtergevel een klein rechthoekig venster.

Aan de rechterzijde een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak. In de achtergevel van dit bouwdeel een niet authentiek rechthoekig houten venster. In de linkerzijgevel van deze uitbouw een rechthoekige houten deur van omstreeks 1960. Deze uitbouw heeft een halfsteens metselverband.

In het linkerdeel van de achtergevel van het woonhuis een rechthoekig houten venster met bovenlicht met roedeverdeling. Gebogen strek en kleine houten luiken.

De rechterzijgevel telt een rechthoekig venster met een bovenlicht met kleine roedeverdeling en gebogen strek. Rechts van dit venster een geprofileerd schoorsteenkanaal. Een klein keldervenster.

De structuur van het interieur is in beperkte mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De voormalige stafwoning aan de Apostelweg 6 bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de huisvesting van het personeel van een firma voor de fabricage van turfstrooisel. De woning bezit architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Ensemblewaarde bezit deze stafwoning als onderdeel van een groter complex woningen gebouwd volgens een bepaalde opzet, van oorspronkelijk twee maal zes woningen, op korte afstand van de villa van de directeur van de firma.

De woning is van algemeen belang op grond van de hoge mate van cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Apostelwoning: vrijstaand woonhuis gebo…
location_on Monumenten Kaart rond Griendtsveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!