Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Erica in Griendtsveen

Sphagnumweg 5
5766 PK, Griendtsveen (Gemeente Horst Aan De Maas)
Limburg
Bouwjaar: ca. 1901
Architect: L. Kooken
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523243
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Erica

Inleiding

Woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt. De woning is gebouwd in de stijl van het traditionalisme. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect L. Kooken. De woning dateert van omstreeks 1901. De woning is gesitueerd aan het begin van een van de lanen rondom de villa Spagnum.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis met een veelhoekig grondplan: een L-vormige plattegrond vormt de basis. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Alle gevels zijn wit gesaust. Geglazuurde keramische dorpelstenen. Rechthoekige en rondboogvormige houten vensters. Bovenlichten deels met roedeverdeling. Het woonhuis telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met twee haaks op elkaar staande wolfsdaken met rode muldenpannen.

Asymmetrische indeling voorgevel. Linkerdeel voorgevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een vijfzijdige erker met plat dak. Op het dak van de erker een balkon met baksteen balustrade. De grote vensters in de erker dateren van omstreeks 1977. De bovenlichten hebben nog de authentieke vorm. Balkondeur met zijlichten in een rondboogvormige baksteen omlijsting. In het linkerdeel van het terugliggend geveldeel de authentieke voordeur onder een luifel op houten consoles. Luifel gedekt met muldenpannen. Aan de rechterzijde van de voordeur een rechthoekig venster met rondboogvormig bovenlicht. In de tweede bouwlaag van het terugliggend geveldeel twee rondboogvormige venstertjes en drie gedeelde rondboog venstertjes. In de eerste bouwlaag helemaal rechts een klein rechthoekig venstertje.

Rechterzijgevel eveneens asymmetrisch ingedeeld. Linkergeveldeel vooruitspringend met in de eerste en tweede bouwlaag kleine venstertjes. In het rechtergeveldeel in de eerste bouwlaag twee rechthoekige vensters met rondboogvormig bovenlicht. In de tweede bouwlaag een driedelig venster.

Blinde linkerzijgevel met alleen twee geprofileerde schoorsteenkanalen.

Linkerdeel achtergevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een deur met rechts hiervan een tweedelig venster. In de tweede bouwlaag een driedelig venster. In de oksel van het vooruitspringende geveldeel en het terugliggende geveldeel een serre met plat dak. Rechterdeel achtergevel uitlopend in een topgevel met hierin een driedelig rondboogvormig venster met bovenlichten met roedeverdeling.

Structuur van het interieur vrijwel in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. In de kamer links van de gang een schoorsteenmantel in zwarte marmer.

Waardering

Het woonhuis "Erica" is van architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en goed voorbeeld van een vrij rijk uitgevoerd woonhuis uit het begin van de twintigste eeuw, gebouwd in de stijl van het traditionalisme. Het deels goed bewaard gebleven interieur onderstreept de monumentale waarde van het pand.

Het woonhuis heeft situeringswaarde als karakteristiek onderdeel van het beschermd gezicht Griendtsveen waarbinnen het object een beeldbepalende rol speelt.

Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uiting van een sociaal-economische en industriƫle ontwikkeling, als stafwoning herinnert het aan de hier aanwezige en bloeiende turfstrooiselindustrie.

Op grond van deze waarden bezit het object algemeen belang

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Erica
location_on Monumenten Kaart rond Griendtsveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!