Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige t-boerderij in Herwijnen

Waaldijk 147
4171 CC, Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Gelderland
Bouwjaar: 1850-1875
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 523132
Type: Boerderij

Omschrijving van Voormalige t-boerderij

Inleiding

Deze voormalige T-BOERDERIJ werd vermoedelijk gebouwd in de eerste kwart van de 19de eeuw. De boerderij is aan de binnenzijde tegen het dijklichaam gelegen. In de loop der tijd is de rijbaan diverse malen opgehoogd, waardoor het hoogteverschil groter is geworden. Twee trappen, waarvan één voor de voordeur en één ter hoogte van de rechterzijgevel, geven nu via negen treden met een smeedijzeren leuning, toegang vanaf de dijk.

Tegenwoordig is het object in gebruik als woonhuis. Een gedeelte van het achterhuis, de voormalige deel, is als schuur in gebruik door de eigenaren van het ter linkerzijde gelegen woonhuis Frissestijn (Waaldijk 145). De linkerzijgevel sluit aan tegen dit pand. Rechts van de voormalige boerderij en aan de achterzijde ligt een grote tuin, die omsloten wordt door een bakstenen muur; aan de Waaldijkzijde is de tuin afgesloten met een smeedijzeren spijlenhek. De voormalige boerderij draagt bij aan een markant dorpsbeeld dat in samenhang met de overige bebouwing hier langs de dijk in de bocht van de rivier is gevormd.

Omschrijving

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis is met de voorgevel gericht naar de Waaldijk. Het voorhuis telt één bouwlaag onder een met riet gedekt zadeldak met gesmoorde nokvorsten. Op de nok staat rechts een gemetselde schoorsteen. Het achterhuis telt ook één bouwlaag onder een zadeldak dat grotendeels met riet is gedekt. Op de nok liggen gesmoorde rietvorsten. In het rechterdakvlak is het woongedeelte achter het voorhuis gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Hier bevindt zich ook een gemetselde schoorsteen. In het linkerdakvlak is de onderzijde gedekt met enkele rijen gesmoorde oud-Hollandse pannen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband en voorzien van een knipvoeg. In de achtergevel zijn ter decoratie gepleisterde horizontale banden aangebracht. De rechterzijgevel van het achterhuis is gepleisterd en witgeschilderd. Langs de rechterzijgevel van het voorhuis en de achtergevel loopt een gepleisterde plint.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. Op de begane grond is in het midden de voordeur geplaatst met een door roeden verdeeld bovenlicht. Ter weerszijden van de entree bevinden zich twee schuifvensters, waarvan de onderramen een 4-ruits verdeling hebben. Linksboven in het gevelvlak, vlak onder de dakrand, is een klein venstertje aangebracht. De zolderverdieping bevat boven de entree, onder een opgelichte kap, een 4-ruits venster. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. De vensters zijn voorzien van een houten lekdorpel.

De LINKERZIJGEVEL sluit aan tegen het ter linkerzijde belendende woonhuis Waaldijk 145.

De ACHTERGEVEL is symmetrisch en traditioneel ingedeeld. Centraal op de begane grond bevinden zich de segmentboogvormige deeldeuren. Ter linkerzijde bevindt zich een licht getoogd, 9-ruits ijzeren stalraam en rechts van de deeldeuren een segmentboogvormige, opgeklampte staldeur. De verdieping bevat een segmentboogvormig, dubbel hooiluik. Het metselwerk ter weerszijden van het luik is verstoord. De gevelopeningen hebben een segmentboogvormige ontlastingsboog met een gepleisterde sluitsteen. Langs de overstekende dakrand is een windveer aangebracht, waarvan de topdriehoek is dichtgezet met houtwerk en voorzien van een makelaar.

De RECHTERZIJGEVEL van het voorhuis bevat op de begane grond links een schuifvenster, waarvan het onderraam een 4-ruits verdeling heeft, overeenkomstig het venster in de voorgevel. Op de verdieping zijn twee ongedeelde schuifvensters aangebracht. De vensters zijn geplaatst onder een strek. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen. De rechterzijgevel van het achterhuis bevat in het woongedeelte, achter het voorhuis, een deur met bovenlicht en rechts daarvan een dubbel, niet-oorspronkelijk venster. Voor het overige is het gevelvlak van het achterhuis blind. In het gedeelte van het dakvlak dat gedekt is met gesmoorde oud-Hollandse pannen is een dakkapel aangebracht met een dubbel, horizontaal gedeeld 2-ruits openslaand raam.

Waardering

Voormalige T-BOERDERIJ, vermoedelijk gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering. Ensemblewaarde in relatie met het ter linkerzijde gelegen woonhuis Frissestijn.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering. De relatie met de omgeving is intact. Het object draagt bij aan het markante dorpsbeeld hier langs de dijk in de bocht van de rivier.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige t-boerderij
location_on Monumenten Kaart rond Herwijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!