Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Brandspuithuisje in Herwijnen

Waaldijk 86
4171 CG, Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1900
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 523129
Type: Gebouw

Omschrijving van Brandspuithuisje

Inleiding

Op rijbaanhoogte op de dijk, buitendijks aan de rivierzijde van de Waaldijk, gelegen bakstenen voormalig BRANDSPUITHUISJE, gebouwd rond 1900, dat nu dienst doet als garage. Langs de rechterzijgevel geeft een gemetselde trap van tien treden toegang tot de tegen het dijklichaam aangebouwde kelder, die in de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan als gevangenis. Het voormalige brandspuithuisje draagt bij aan een markant dorpsbeeld dat in samenhang met de overige bebouwing hier langs de dijk in de bocht van de rivier is gevormd.

Omschrijving Het voormalige brandspuithuisje is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde haaks op de Waaldijk staat. Het telt op dijkniveau één bouwlaag onder een met gesmoorde Tuile-du-Nordpannen gedekt zadeldak. De kelder is tegen het dijklichaam gebouwd. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en bevat op de begane grond een licht getoogde, vernieuwde dubbele deur onder een getoogde strek. In de geveltop is een houten tochtluik aangebracht onder een rollaag en voorzien van een bakstenen lekdorpel. Langs de dakrand is een sierlijst met klimmend fries uitgemetseld.

De LINKERZIJGEVEL is blind. Op rijbaanhoogte is over de gehele breedte van het gevelvlak een rollaag gemetseld. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitgemetseld sierfries. De goot rust op gootbeugels.

Tegen de ACHTERGEVEL is een houten kippenhok gebouwd. De geveltop bevat een houten tochtluik onder een rollaag en met een bakstenen lekdorpel, overeenkomstig het luik in de voorgevel. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

De RECHTERZIJGEVEL bevat in het gevelvlak onder het dijkniveau een rondboogvormige, opgeklampte deur, die toegang geeft tot de voormalige keldergevangenis. Evenals de linkerzijgevel is op rijbaanhoogte over de gehele breedte van het gevelvlak een rollaag gemetseld. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitgemetseld sierfries. De goot rust op gootbeugels.

Waardering

Voormalig BRANDSPUITHUISJE, gebouwd omstreeks 1900.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing. De relatie met de omgeving is intact.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige bestemming als brandspuithuisje en gevangenis.

Tags: openbare gebouwen,brandspuithuisje,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Brandspuithuisje
location_on Monumenten Kaart rond Herwijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!