Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dijkmagazijn in Dreumel

Vluchtheuvelstraat 14
6621 BK, Dreumel (Gemeente West Maas En Waal)
Gelderland
Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw
Publicatie: 20011217
Rijksmonument ID: 523088
Type: Gebouw

Omschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding

Aan de Vluchtheuvelstraat op de dijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Qua situering nog gaaf. Het magazijn ligt aan de buitenzijde van de dijk en was bestemd voor onderhouds- en versterkingsmateriaal. Het behoort tot het oudste type dat in het Land van Maas en Waal voorkomt. Indentieke dijkmagazijnen staan aan de Kerkdijk in Alphen aan de Maas en aan de Waalbandijk te Afferden (gemeente Druten).

Omschrijving

Het in baksteen, op rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwwerk bestaat uit twee bouwlagen onder met grijze oudhollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Het overstekende dak wordt langs de zijgevels gesteund door houten schoren en bezit geprofileerde windveren aan de kopgevels. De KOPGEVELS zijn identiek: zowel op de begane grond als de verdieping hier een dubbele opgeklampte laaddeur, waarvan de bovenste een halfrond bovenlicht bezit. De bovenlichten zijn verschillend getraceerd. De deuren zijn geflankeerd door gepleisterde platstukken, op de begane grond met hardstenen basement. De benedendorpel van de deuren op de verdieping is uitgevoerd als kroonlijst, terwijl de gepleisterde kroonlijst aan de bovenzijde om het bovenlicht is getrokken en ter hoogte van de hoeklisenen gekornist. Hardstenen dorpels en omgaande waterlijst op verdiepingshoogte.

De ZIJGEVELS worden op de begane grond en verdieping geleed door rechthoekige verdiepte velden. In deze spaarvelden zijn ventilatiespleten met hardstenen kozijnen aangebracht.

Waardering

DIJKMAGAZIJN uit het derde kwart van de 19de eeuw, in Waterstaatsstijl.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de bouwstijl en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de dijkbebouwing.

- Van cultuurhistorische waarde als betekenisvol element in de historische ontwikkeling van de streek.

Tags: gebouwen, woonhuizen,magazijn,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dijkmagazijn
location_on Monumenten Kaart rond Dreumel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt