Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Transformatorhuisje in Nijmegen

Waldeck Pyrmontsingel 9
6521 BA, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1930
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 522985

Omschrijving van Transformatorhuisje

Inleiding

Het vrijstaande, achtzijdige TRANSFORMATORHUISJE is gebouwd in 1930 in opdracht van het gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Nijmegen in een stijl die invloeden vertoont van het Expressionisme. Het trafohuisje maakt deel uit van een reeks van achtzijdige trafohuisjes met expressionistische stijlkenmerken die vanaf 1930 in Nijmegen werden gebouwd. Hiervan zijn er acht bewaard gebleven.

Het trafohuisje staat in een driehoekig plantsoen aan de Waldeck Pyrmontsingel in Nijmegen-Oost.

Omschrijving

Het TRANSFORMATORHUISJE heeft een achtzijdig grondplan met vier langere en vier korte zijden en één bouwlaag onder een achtzijdig schilddak met een ruim overstekende rand van beton, rode Romaanse pannen en een piron.

Het trafohuisje is opgetrokken in rode baksteen op een zich iets verjongende plint van groot formaat donkere klinkers, beide gemetseld in kruisverband. Op ca. 2m. hoogte is een eensteens rollaag gemetseld. Hierboven bevindt zich een brede, drie stenen hoge muizetandlijst.

De gevels worden afgesloten met een betonnen daklijst. In de bredere noord- en zuidgevel van het trafohuisje bevinden zich resp. een enkele en een dubbele, later aangebrachte stalen deur. De deuren worden boven de plint omgeven door een spaarveld.

Waardering

TRANSFORMATORHUISJE uit 1930.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrijwel gaaf voorbeeld van een transformatorhuisje in expressionistische bouwtrant met esthetische kenmerken in het ontwerp zoals een bijzondere hoofdvorm en detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in een driehoekig plantsoen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke is verbonden met de technische en typologische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in Nijmegen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,transformatorgebouw,nutsbedrijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Transformatorhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt