Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Salatiga (theekoepel) in Nijmegen

Sterreschansweg 77
6522 GL, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1911
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 522979

Omschrijving van Villa Salatiga (theekoepel)

Omschrijving THEEKOEPEL uit 1911, gelegen achter het pand Sterreschansweg 77. De halfopen theekoepel bestaat uit een houten zevenzijdige bovenbouw op een in baksteen uitgevoerd bijna halfcirkelvormig basement. De vlakke, driehoekig beÙindigde, voorgevel van de theekoepel is gedeeltelijk open en heeft een licht getoogde toegang waarboven zich een groot korfboogvormig veelruits bovenlicht bevindt dat met kathedraalglas is gevuld. Aan weerszijden van de toegang bevindt zich een smal veelruits en rond afgesloten zijlicht. De zeven houten gevelzijden bevatten elk ÚÚn of twee achtruits ramen. Het geheel wordt afgesloten door een met zink bekleed schuin aflopend dak. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een bakstenen kolommetje met een hardstenen bolbekroning.

Waardering

THEEKOEPEL, behorende bij VILLA SALATIGA.

- Van architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een grotendeels in hout vormgegeven theekoepel achter een villa. De theekoepel is tevens van waarde vanwege de functionele samenhang met het hoofdgebouw.

- Van stedenbouwkundige en landschappelijke waarde als karakteristiek onderdeel van de stuwwalbebouwing in het noordoostelijke deel van Nijmegen. Vanuit de theekoepel is er vrij zicht op het lager gelegen stroomgebied van de Waal en op de Ooijpolder.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bebouwing in een gebied met een bijzondere landschappelijke en archeologische waarde. In de tuin zijn nog restanten zichtbaar van de uit de vroege negentiende eeuw daterende kazematten bij het voormalige Fort Sterreschans.

Tags: losse objecten, ed.,tuinkoepel,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Salatiga (theekoepel)
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt