Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

LIMOS-kazerne (4 toegangspoorten, 1 hek en wachthuisje) in Nijmegen

Dommer Van Poldersveldtweg 112
6523 DC, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1910-1912
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 522969
Bekijk wikipedia

Omschrijving van LIMOS-kazerne (4 toegangspoorten, 1 hek en wachthuisje)

9. Vier TOEGANGSPOORTEN, waarvan één met WACHTHUISJES, HEKWERK

Omschrijving

De TOEGANGSPOORT bij de hoofdingang heeft twee gemetselde muurdammen, waarin gemetselde WACHTHUISJES met natuurstenen bekroning zijn opgenomen. De muurdammen zijn voorzien van rollagen en natuurstenen afdekplaten. De wachthuisjes zijn vierkant met afgeronde hoeken en verjongen zich naar boven toe. De wachthuisjes worden bekroond door een koepel met vier nevenkoepeltjes die de bekroning van de afgeronde hoeken vormen. De wachthuisjes hebben aan de straatzijde een rondboogvormig afgesloten venster met tralies en aan de zijde van de kazerne een rondboogvormig afgesloten opening. De drie overige toegangspoorten hebben gemetselde achthoekige hekpijlers, die zijn voorzien van rollagen en natuurstenen afdekplaten.

De dubbele toegangshekken hebben smeedijzeren spijlen met een cirkelvormige bekroning. De spijlen worden met elkaar verbonden door drie banden van ornamentaal gezaagd plaatijzer met ajourwerk.

Aan de zijde van de Dommer van Poldersveldtweg en de Van 't Santstraat wordt het voorterrein van het hoofdgebouw van het trottoir gescheiden door een HEKWERK, dat bestaat uit een voetmuur en hoge gemetselde posten met natuurstenen afdekplaten, waartussen zich velden van smeedijzeren spijlen bevinden. De hekwerken sluiten aan op de wachthuisjes.

Waardering

Vier TOEGANGSPOORTEN, waarvan één met WACHTHUISJES, HEKWERK

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een toegangspoorten en hekwerk in de voor kazernes zeldzame stijl van het rationalisme met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals een goede en gave hoofdvorm met een bijzondere detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan resp. de Van 't Santstraat, Dommer van Poldersveldtweg en de Postweg. De toegangspoorten met wachthuisjes en hekwerk hebben ensemblewaarde in samenhang met het eveneens door Limburg ontworpen hoofdgebouw en als functioneel onderdeel van het kazernecomplex.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als onderdeel van een K.N.I.L. kazerne (voorheen koloniale reserve), welke een herinnering vormt aan het koloniale verleden van Nederland. De kazerne heeft zeldzaamheidswaarde, omdat zij is ontworpen door een particulier architect, een unicum in de Nederlandse kazernebouw.

Tags: openbare gebouwen,schildwachthuisje,militair wachtgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar LIMOS-kazerne (4 toegangspoorten, 1 hek…
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt