Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Conciërgewoning Museum Kam in Nijmegen

Museum Kamstraat 47
6522 GB, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1922
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 522951
Type: Woonhuis

Omschrijving van Conciërgewoning Museum Kam

Omschrijving

2. De CONCIERGEWONING heeft een rechthoekig grondplan, een kelder en twee bouwlagen onder een plat overstekend dak. Materialen en metselverband zijn hetzelfde als bij het museum. De gevels worden geleed door pilasters van de kolossale orde met siermetselwerk aan de bovenzijde en afgesloten met een fries van siermetselwerk en een geprofileerde kroonlijst op gepaarde consoles.

De smalle VOORGEVEL telt twee vensterassen met schuiframen, die boven een T-verdeling en een 4-ruits bovenlicht met geel kathedraalglas hebben.

De LINKER ZIJGEVEL heeft vier bredere assen, waarvan de eerste en de vierde blind zijn uitgevoerd. In de tweede as bevindt zich onder de pergola de voordeur, een paneeldeur met zijlichten en een rondboogtrommel met siermetselwerk. Boven de deur bevindt zich een groot venster met een veelruits raam (trappenhuis). In de derde as bevinden zich boven en beneden twee gekoppelde vensters met ramen en meerruits bovenlichten De ACHTERGEVEL heeft links een paneeldeur met ruit en 4-ruits bovenlicht en rechts een T-schuifraam met 4-ruits bovenlicht. Hierboven bevindt zich in de tweede bouwlaag een venster van hetzelfde type. Achter het huis is een plaatsje dat van de rest van de tuin wordt afgescheiden door een muurtje met siermetselwerk.

De RECHTER ZIJGEVEL van de woning is gebouwd tegen het naastgelegen pand.

In het INTERIEUR zijn oorspronkelijke elementen bewaard gebleven zoals: paneeldeuren in een houten omlijsting, eenvoudige stucplafonds, terrazzovloeren en een Art Deco schouw met groene tegels. In de kelder kan men via een onderaardse gang in het museum komen.

Waardering

CONCIERGEWONING uit 1922.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een conciergewoning bij een voor een specifieke, archeologische collectie gebouwd museum. De conciergewoning vertoont expressionistische en Art Deco-stijlinvloeden. De conciergewoning heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals goede verhoudingen, bijzonder materiaalgebruik en een rijke ornamentering.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in de Museum Kamstraat.

- Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Museum Kam-complex.

Tags: gebouwen, woonhuizen,conciërgewoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Conciërgewoning Museum Kam
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt