Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Veerkamp
Daalseweg 200
6521 GR, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 522942
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats Daalseweg

5. Het GRAFMONUMENT VEERKAMP

Omschrijving

Het GRAFMONUMENT VEERKAMP is ca. 1900 vervaardigd in neogotische stijl. De grafkapel is gemaakt door de steenhouwer H.A. Euwens (1840-1910), wiens naam in het rechter postament is te lezen.

Het grafmonument bestaat uit een neogotische open grafkapel en een liggende steen. De hardstenen grafkapel heeft een vierkant grondplan, een met een waterlijst afgesloten sokkel, een zadeldakje met nagebootste rensleien en een kruisbekroning op de top en twee aangekapte zadeldakjes boven de topgeveltjes van de zijgevels, die worden bekroond met een kruisbloem.

De VOORGEVEL heeft een tootboogvormig afgesloten opening, die wordt omlijst door twee zwart granieten zuilen op postamenten en voorzien van composietkapitelen. Op het rechter postament staat het inschrift: "H.A. Euwens". De topgevel heeft schouderstukken en een geprofileerde lijst. Tussen de lijst en de boog bevinden zich banden met de opschriften: "FAMILIE" en "VEERKAMP". De ZIJGEVELS hebben twee tootboogvormig afgesloten openingen. De achtergevel heeft in de topgevel een driepasvormige opening. In de kapel leiden vijf marmeren treden naar een marmeren beeld van een treurende vrouw, die met haar rechter arm leunt op een marmeren kruis met Christusmonogram.

De grafplaat is van zwart graniet gemaakt en draagt het volgende inschrift: "CAROLUS/ B.E. VEERKAMP/ 1850 + 1902/ JULIANA/ F.B. VEERKAMP-DEES/ 1818 + 1891/ ELISABETH A.M. VEERKAMP-TERWINDT/ 1853 + 1904".

Waardering

GRAFMONUMENT VEERKAMP uit ca. 1900 door H.A. Euwens (grafkapel)

- Van architectuur- en kunsthistorisch waarde als goed en gaaf voorbeeld van een hardstenen grafkapel met marmeren sculptuur en granieten tombe in neogotische stijl.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan het hoofdpadenkruis van de begraafplaats. Het grafmonument heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de funerair-historische en genealogische waarde van het grafteken.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument Veerkamp op Begraafplaats …
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!