Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Van Reesbank t.o. in Hilversum

Van Reesbank
Hoge Naarderweg 62
1200 AA, Hilversum (Gemeente Hilversum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1932
Architect: H.A. van Anrooij
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 522859
Type: Overig

Omschrijving van Van Reesbank t.o.

Inleiding

ZITBANK, in 1932 ontworpen door H.A. van Anrooij, in opdracht van de International Order of Good Templars ter nagedachtenis van prof. dr. J. van Rees (1854-1928). Van Rees vestigde zich in 1891 in Hilversum als arts, en heeft een actieve rol gespeeld in de strijd tegen het gebruik van alcohol en tabak, vóór de vrije ontwikkeling van het individu en vóór het vegetarisme. In 1897 was hij mede-oprichter van de Algemeene Nederlandsche Geheelonthoudersbond. In 1899 richtte hij in Blaricum de Tolstoiaanse Kolonie der Internationale Broederschap op. In 1931 werd voor Van Rees een rode kastanje geplant in het plantsoen op de hoek van de Hoge Naarderweg en de Godelindeweg/Insulindelaan op verzoek van de Hilversumse afdeling van de bond. Op 8 juli 1933 werd de daarbij geplaatste bank onthuld. De plek bevindt zich in de nabijheid van de adressen waar Van Rees in Hilversum heeft gewoond.

Omschrijving

De zitbank is opgetrokken op een betonnen funderingsplaat waarop in klinkers een kern is gemetseld welke het 7000 kg. zware Donaugraniet draagt. Het in zicht blijvende gedeelte is bekleed met paarse Siegersdorfer bau-keramiek. De zitbank bestaat uit drie, vrij van het graniet dragende gesmede, gebogen ijzeren strippen waarop geprofileerde blank gelakte Djattihouten ribben zijn aangebracht. Het portret van Van Rees is in het graniet gehouwen, met daaronder de tekst: "Prof. dr. J. Van Rees". In een gepolijst gedeelte van de keerzijde is een in memoriam ingehakt "In memoriam den oud-voorzitter der I.O.G.T. 16-04-1854 - 4-1-1928 aan de gemeente Hilversum overgedragen. Achter de zitbank een bloembak, gedekt met zwart verglaasde Siegersdorfer gevel-deksteen. De bak behoort gevuld te zijn met blauwe bloemen, de kleur van de geheelonthouders. Voor de beeltenis is een klein, halfcirkelvormig waterbekken in graniet uitgehouwen. Het water loopt vanuit een bronzen spuwer in een wijder, met rivierkeitjes bestraat bassin. Rondom het overige gedeelte van de bank is een perron van gemetselde paarse flagstones aangebracht.

Waardering

De Van Reesbank is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede sociaalhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven zitbank, geplaatst ter nagedachtenis van prof. dr. J. van Rees (1854-1928).

Tags: losse objecten, ed.,zitbank,straatmeubilair,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Van Reesbank t.o.
location_on Monumenten Kaart rond Hilversum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt