Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Landhuis in Hilversum

Utrechtseweg 40
1213 TV, Hilversum (Gemeente Hilversum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1904
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 522849

Omschrijving van Landhuis

Inleiding

LANDHUIS, gebouwd in 1904 in de Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J.W. Hanrath, beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein op enige afstand van de weg, omgeven door een tuin. Het landhuis is georienteerd op de kruising van de Utrechtseweg en de Diependaalselaan.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op rechthoekige plattegrond met veranda aan de noordoost- en zuidwestzijde en bay-windows aan de zuidoostzijde en aanbouw, aan de linkerzijde van de noordwestgevel. Het landhuis is opgetrokken in rode baksteen ter hoogte van twee bouwlagen en een kapverdieping onder schilddak, bedekt met rode dakpannen en twee schoorstenen op de nok. Het dakvlak schiet ver door over de veranda's waar de daklijst wordt ondersteund door vier houten palen op muurtjes ter weerszijden van de opstap naar de veranda. De topgevels aan de zuidoostzijde bevinden zich onder aangekapt zadeldak, zodat de schuine zijden van de zuidoostgevel doorlopen tot en met de veranda. De houten vensters hebben glas-in-loodramen. De dakkapellen, twee in de zij- en achterdakvlakken, een in het midden van het zuidoostelijke dakvlak, hebben een segmentvormige afsluiting. Het merendeel van de vensters is voorzien van persiennes.

De symmetrische voorgevel (ZO) bevat links en rechts een topgevel met op de begane grond een bay-window, op de verdieping een groot venster, bestaande uit vier benedenvensters met iets lagere bovenvensters en in de top een ovaalvormig venster. In het middendeel rechts de toegangsdeur met links daarvan een venster onder luifel waarboven de bovenlichten. De stoep is ommuurd, welk muurtje wordt onderbroken door enkele treden in het verlengde van de deur. Onder de twee vensters op de verdieping in ankers het bouwjaar: 1904.

De linker zijgevel (ZW) bevat rechts de veranda waarachter een deur met twee zijvensters. Links daarvan op de begane grond en de verdieping een venster.

De rechter zijgevel (NO) bevat links de veranda waarachter een deur met twee zijvensters. Rechts daarvan op de begane grond twee vensters, op de verdieping een dubbel venster.

De achtergevel (NW) bevat links de aanbouw ter hoogte van een bouwlaag onder zadeldak. De gevel kent een asymmetrische indeling met rechts uit het midden de achterdeur en een groot venster ter verlichting van het trappenhuis. Op de begane grond grote vensters ter verlichting van de (oorspr.) keuken en een (oorspr.) kamer. Op de verdieping zijn enkele vensters geplaatst.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in de Engelse landhuisstijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, door J.W. Hanrath ontworpen, en beeldbepalend gesitueerd temidden van een tuin op een groot terrein, georienteerd op de kruising van de Utrechtseweg en de Diependaalselaan.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Landhuis
location_on Monumenten Kaart rond Hilversum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt