Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw in Hilversum

'S-Gravelandseweg 182
1217 GB, Hilversum (Gemeente Hilversum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 522823
Type: Gebouw

Omschrijving van gebouw

Inleiding

Voormalig TOLHUIS, in 1900 gebouwd in een door Neo-Renaissance beïnvloedde trant, toen de tol naar dit punt aan de noordzijde van de 's-Gravelandseweg werd verplaatst tijdens de aanleg van het Nimrodpark in de periode 1899-1902. De Maatschappij tot Exploitatie van het Nimrodpark stond kosteloos een stukje grond af aan de administratie van de weg van 's-Graveland naar Soestdijk, ten behoeve van de stichting van een nieuw tolhuis aan het nieuwe uiteinde van het dorp. Het voormalige tolhuis is beeldbepalend direkt aan de weg gesitueerd.

Omschrijving

Het voormalige tolhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw aan de noordzijde en bevat een bouwlaag en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met grijze kruispannen. De daklijst rust op gesneden consoles. De oorspronkelijke schoorsteen bevindt zich aan de noordzijde, een nieuwe is in het midden op de nok geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gesucte speklagen op een gestucte plint. De lisenen met bossagepanelen op de hoeken zijn gestuct, evenals de aanzet- en sluitstenen van de ontlastingsbogen op de begane grond en de hanekammen op de zolderverdieping. De boogvelden zijn gevuld met rode en gele bakstenen. De vensters op de begane grond zijn voorzien van luiken.

De symmetrische voorgevel (Z) bevat in het midden de houten toegangsdeur met ijzeren roosterwerk onder een bovenlicht. Aan weerszijden bevindt zich een T-schuifvenster. De linker zijgevel (W) bevat op de begane grond een rechts uit het midden geplaatst T-schuifvenster. Op de zolderverdieping is het venster in het midden geplaatst.

De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond een links uit het midden geplaatst T-schuifvenster. Op de zolderverdieping is het venster in het midden geplaatst.

De achtergevel (N) bevat een aanbouw met enkele vensters waaraan links een houten ingangspartij is gebouwd en aan de westzijde een houten schuurtje.

Waardering

Het voormalige tolhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een tolhuis van rond de eeuwwisseling in Neo-Renaissance trant en als element uit de geschiedenis van de uitbreiding van Hilversum, gesitueerd in het noordwestelijke villagebied.

Tags: openbare gebouwen,tolhuis,overheidsgebouw,bestuur,recht., overh.geb.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar gebouw
location_on Monumenten Kaart rond Hilversum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt