Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant in Hilversum

Spieghellaan 1
1217 RK, Hilversum (Gemeente Hilversum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1892
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 522802
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbele villa in schilderachtige eclectische trant

Inleiding

DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit 1892, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark de Boomberg. De gevelindeling van beide woningen was oorspronkelijk spiegelbeeldig identiek. De dubbele villa ligt iets teruggerooid in een tuin.

Omschrijving

Symmetrische villa van twee bouwlagen op nagenoeg rechthoekige plattegrond met hoekpaviljoens onder een samengesteld schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De overstekende zadeldaken boven de hoekpaviljoens zijn voorzien van houten sierlijsten en windveren met decoratieve sierspanten en makelaars. De wit gepleisterde gevels zijn boven een grijze plint uitgevoerd met schijnvoegen in blokmotief en onder de vensters casementen. Eenvoudige cordonlijst. Overwegend schuifvensters en deuren met recht gesloten bovenlichten en persiennes, deels onder profiellijsten.

De nagenoeg symmetrische voorgevel (O) telt zes vensterassen, waarvan de buitenste twee in hoekrisalieten met puntgevels. In de geveltoppen van de hoekrisalieten gietijzeren roosvensters in ronde omlijsting met sluitsteen. Voor de linker risaliet een houten serre met afgesnoten hoeken, schuifdeur en sierroedenverdeling in de vensters. Op het dak van de serre een klein balkon met sierlijk ijzeren hek, waarop een dubbele glasdeur opent. In de rechter risaliet een groot samengesteld kozijn en daarboven een dubbele glasdeur met Frans balkon. De oorspronkelijke paneeldeuren met sierlijke diefijzers bevinden zich in de vensterassen naast de risalieten. In het dakschild links twee dakkapellen, waarvan de rechter met stolpraam en frontonbekroning. De zijgevels (N en Z) tellen elk twee vensterassen. Voor het rechter begane grondvenster in de noordgevel een jongere aanbouw.

Aan de symmetrische achtergevel (W) twee hoekrisalieten met puntgevels en in het midden een langwerpige éénlaagse (bijkeuken/schuur-)aanbouw onder zadeldak. In de rechter hoekrisaliet een dubbel glasdeur naar de tuin en links daarvan twee kleine vierruits vensters en op de verdieping een roosvenster. De achtergevel van nr. 3 telt op de verdieping twee oorspronkelijke schuifvensters met persiennes. Aan de noordgevel van de aanbouw een jongere uitbreiding en in de zuidgevel een houten deur en gietijzeren rondboogvenster met sierroedenverdeling.

In het interieur van huisnr. 1 is de oorspronkelijke plattegrondindeling, evenals details zoals marmeren schouwen, stucplafonds, en paneeldeuren gaaf bewaard gebleven.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villabouw in schilderachtige eclectische trant. De dubbele villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark De Boomberg.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele villa in schilderachtige eclect…
location_on Monumenten Kaart rond Hilversum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!