Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Middlesex, tuinhuis in Hilversum

Soestdijkerstraatweg 110
1213 XH, Hilversum (Gemeente Hilversum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1921
Publicatie: 20050912
Rijksmonument ID: 522730

Omschrijving van Middlesex, tuinhuis

Inleiding

TUINHUIS (broeikas), behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, door J. London. De broeikas staat aan de zuidoostzijde van het atelier, verbonden door middel van een tuinmuur met de aanbouw aan de zuidoosthoek van het atelier.

Omschrijving

De lage broeikas is opgetrokken op een T-vormige plattegrond in rode baksteen met rollaag ter hoogte van de plint. Het asymmetrische zadeldak op klossen van sierbeton heeft de noklijn oost-west gericht en is bedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De schoorsteen staat op de dakrand aan de oostzijde van het zuidelijke dakschild. De vensters zijn van hout.

De noordgevel bevat links een open ruimte onder overstek, geflankeerd door muurtjes, het oostelijke muurtje is onderdeel van de tuinmuur tussen broeikas en aanbouw atelier. Rechts doorbreekt een dakkapel met groot venster de daklijst.

De oostgevel bevat een uitstekend venster in sierbetonomlijsting en een venster in de top. De zuidgevel bevat rechts een aanbouw onder overstek met twee vensteropeningen, links drie smalle openingen.

De westgevel bevat de getoogde opgeklampte deur in rondboog, geflankeerd door kleine steunberen en kleine openingen. In de top een rond venster.

Waardering

Het tuinhuis (broeikas) is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het complex "Middlesex" in expressionistische bouwtrant uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Middlesex, tuinhuis
location_on Monumenten Kaart rond Hilversum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt