Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie in Leende

Dorpstraat 48
5595 CJ, Leende (Gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1860
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 522682
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de als rijksmonument beschermde R.K. kerk van St. Petrus Banden staat de blokvormige R.K. PASTORIE, waarschijnlijk daterende uit omstreeks 1860 en gebouwd in neo-classicistische stijl. In 1979-1980 is het aan de noordelijke zijde aangebouwde koetshuis geamoveerd ten behoeve van een moderne aanbouw.

Omschrijving

De tweelaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met lei in Maasdekking. Op het plat staan een viertal schoorstenen in carré-opstelling.

De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen en worden bekroond door een kroonlijst, bestaande uit een fries met geprofileerde houten blokgoot. De symmetrische voorgevel is naar de aan de oostelijke zijde van het huis gelegen Dorpsstraat gericht en telt vijf vensterassen. De plint en de doorlopende cordonlijst zijn gepleisterd. Op de begane grond zijn achtruits schuifvensters toegepast, op de verdieping zesruits schuifvensters. De centraal in de gevel geplaatste paneeldeur met bovenlicht met glas-in-loodpanelen heeft een pilasteromlijsting met kroonlijst op consoles. In de overigens blinde zuidelijke zijgevel is op de verdieping een zesruits schuifvenster. De noordelijke zijgevel is, buiten de aanbouw uit ca. 1980, geheel blind. In de achtergevel openslaande deuren en op de verdieping vijf zesruits schuifvensters met hardstenen dorpels. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren hekwerk met gietijzeren kolommen. De muur rond de diepe achtertuin is omstreeks 1980 vernieuwd.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuur-historische waarde vanwege de sobere maar evenwichtige stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, en is daarmee tevens nauw verbonden met de ontwikkeling van het dorp.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Leende

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!